Consultancy, een tactisch schaakspel?

Bij AFAS volgt een groep studenten van de Hoge School Utrecht een Minor. In dit kader maken ze ook kennis met de organisatie AFAS en alle aspecten binnen een automatiseringsbedrijf. Zelf mocht ik een seminar houden over AFAS Consultancy. Na aanleiding van deze sessie is onderstaande verslaglegging door de studenten opgebouwd.

Over het algemeen kan gesteld worden dat de sessie consultancy als inspirerend is aan te merken. Het verhaal werd gestart met de vraag: ‘Wie wil later werken in de richting van consultancy?’ Op deze vraag kwamen verschillende antwoorden naar voren. Vervolgens volgde een uitleg over de opbouw van het consultancyteam en de plaats van Jan binnen de organisatie. Tijdens de presentatie zijn de werkwijze en consultancy bij de klant ter sprake gekomen aan de hand van tal van voorbeelden. Duidelijk is naar voren komen dat commitment van de klant van essentieel belang is om een opdracht/implementatie te laten slagen.

Eén van de studenten gaf aan een opmerking in het verhaal mooi te vinden. Het draait altijd om een klantvraag en de klant staat altijd centraal. Het goede aan de presentatie was dat veel praktijkvoorbeelden onder de aandacht gebracht zijn, waardoor deze aansluiting bieden bij de opgedane kennis over ERP implementaties binnen de verschillende opleidingen. De aanpak van AFAS is in onze ogen dan ook een interessante ervaring. Door deze aanpak kan het vallen in valkuilen voorkomen worden. Vooral door het simpel en eenvoudig te houden.

Daarnaast is duidelijk geworden dat de afdeling consultancy meer adviserende rol heeft dan een uitvoerende rol, waardoor het meer is dan enkel en alleen implementeren. Dit was voor een groot deel van de studenten een eyeopener. Aansluitende hierbij kan gezegd worden dat AFAS volledig gaat voor ‘de resultaten van de klant verbeteren door het treffen van besparingen’. Het verhaal dat gehouden is door Jan sluit dan ook naadloos aan bij de visie van ondernemingsprocesbeheer. Een implementatietraject bestaat uit meerdere fases, namelijk: de start-up, analyse, realisatie, test/golive en uiteindelijk de daadwerkelijke oplevering.

Ook is gesproken over de competenties die een AFAS consultant moet bezitten. Ten eerste moet de consultant kennis hebben met betrekking tot het vakgebied, maar daarnaast zijn de sociale vaardigheden van groot belang. Tijdens de presentatie bracht Jan duidelijk naar voren dat de kennis opgenomen en geleerd kan worden, maar sociale vaardigheden en intelligentie moet een consultant nu eenmaal bezitten. Uiteraard is het ook van belang dat een consultant voorbereid op pad gaat. Kijk van te voren waar je terecht komt of wat je gaat doen!

Tot slot heeft Jan ons nog meegenomen in de omgeving van Profit en dan natuurlijk met de nadruk op consultancy. In het algemeen kan gesteld worden dat wij als minorstudenten hier wel een kijk genomen hadden, maar de cijfers waren voor ons tot aan de presentatie niet allemaal even duidelijk. Door de uitleg van Jan zijn deze cijfers helder en inzichtelijk geworden voor ons. Gesteld kan worden dat de afdeling Consultancy volledig In Control is met de tools die Profit standaard bezit.

Om dit verslag af te sluiten nog de feedback richting Jan Harthoorn. De presentatie van consultancy was goed verzorgd, waardoor de studenten de aandacht er goed bij konden houden. Het verhaal werd gepassioneerd verteld en er was zeer veel kennis aanwezig over het onderwerp. Het verhaal werd op een boeiende manier overgebracht, mede door tal van praktijkvoorbeelden die naar voren gebracht zijn.

Verder hebben wij het als zeer prettig ervaren dat er een informele sfeer aanwezig was gedurende de presentatie. Kortom een interessante, enthousiaste en interactieve presentatie die veel indrukken bij ons als minorstudenten heeft achtergelaten.

 

 

Publicatie datum: 15 oktober 2012 11:22