AFAS Software: De Sekte uit Leusden?

“Hoe vaak komt het voor dat een succesvolle organisatie zich vrijwillig op de snijtafel legt?”

Daan Quakernaat is spreker van beroep. Honderden bedrijven heeft hij de afgelopen jaren geïnspireerd. Toen werd het anders. AFAS Software raakte bij hem een gevoelige snaar. De spreker werd schrijver. 'De Sekte uit Leusden' is het resultaat van een twee jaar durende zoektocht naar de werkelijkheid achter bedrijfssucces en miljoenenwinsten. Wat is het geheim en het recept? Waarom zijn medewerkers en klanten zo enthousiast?

“Hoe vaak komt het voor dat een succesvolle organisatie zich vrijwillig op de snijtafel legt?” Zo trapt Mr. Roy R. Kramer RA van Nyenrode business Universiteit zijn voorwoord in ‘De sekte uit Leusden’ af. AFAS Software is een succesvol familiebedrijf en staat bekend om de hechte bedrijfscultuur en de bijzondere managementstijl. Deze onorthodoxe stijl brengt groot succes, maar zorgt ook voor de nodige uitdagingen en frictie. De aandeelhouders komen uit twee families en de directie wordt gevoerd door de zoons van de oprichters, Bas van der Veldt en Arnold Mars. Deze week lanceert auteur/journalist Daan Quakernaat een boek over dit bijzondere bedrijf. In een bijzondere vorm, met een bijzondere naam.

AFAS Software, een sekte?

Mr. Roy R. Kramer vervolgt: “AFAS is een krachtig ecosysteem. Ze durven te kiezen, hebben een helder kompas, leggen verantwoordelijkheid zo laag mogelijk neer, zijn beducht voor te veel structuur, zijn ondernemend en gepassioneerd. Keuzes die we tegenwoordig bijna niet meer durven te maken. We laten ons in Nederland veel te veel regeren door structuur en regels. Hoe knap is het dan dat een bedrijf dat zich volledig focust op standaard software zich weet te organiseren als een zelforganiserend ecosysteem?” Dat de auteur/journalist Daan Quakernaat anderhalf jaar, zonder restricties, toegang krijgt tot het bedrijf om een boek te schrijven, kan dan ook alleen bij AFAS Software. 

Alle deuren open

AFAS deed voor Daan alle deuren open. Hij mocht alles zien, overal bijzijn en opschrijven wat hij wilde. Daan raakte bewonderd, maar is ook kritisch. Het boek is een kijkje in de keuken. Het neemt je mee naar de wondere wereld van het AFAS DNA. De bouwstof in elke vezel van het bedrijf. Onthullend, ontwapenend, onwaarschijnlijk. Succes blijkt gebouwd op een handvol kernwaarden. Stevig en simpel. Niets geheimzinnigs aan. Succes lijkt voor iedereen binnen handbereik: weten, toepassen, doorleven en bovenal doen.

Over Daan

Daan Quakernaat (1966) is spreker van beroep. Hij studeerde Cognitieve Kunstmatige Intelligentie aan de faculteit der Wijsbegeerte, Universiteit Utrecht. Sindsdien is hij op zoek naar de balans tussen mens en machine, tussen angst en controle, tussen passie en structuur.  Daan startte zijn carriere als zelfstandig IT-adviseur en werkte later als trainer bij Media Plaza. Vanaf 1998 wijdt hij zich volledig aan zijn huidige activiteiten als spreker.

Hij houdt zijn publiek een spiegel voor door hen te confronteren met het eigen gedrag. Daan Quakernaat heeft meer dan 750 optredens verzorgd voor overheid en bedrijfsleven op interne bijeenkomsten, klantendagen, congressen, workshops en seminars. Daan Quakernaat is een echte performer. Zijn kenmerk is zijn vrije presenteerstijl, enthousiasme en humor. Hij kan een boodschap op een leuke manier duidelijk maken.

Het spraakmakende nieuwe boek van Daan Quakernaat is vanaf deze week in de boekhandel te reserveren, o.a. bij ECI, AKO, Bruna en BOL.com

Media

Bekijk de uitzending van 'RTL Z Van Liempt Live'
Beluister de uitzending van 'BNR in Zaken'

Daan Quakernaat


Publicatiedatum: 4 november 2015 19:31