Leusden, 4 maart 2009- AFAS ERP Software heeft haar eerste Europese aanbesteding in 2009 op zak. Na een lange procedure bleek AFAS uiteindelijk de meest geschikte kandidaat om de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond te voorzien van een nieuw en geïntegreerd HRM/Payroll pakket. Naar verwachting gaat de organisatie, waarin onder andere ambulancediensten, brandweer en politie samenwerken, vanaf 1 januari 2010 live met de Profit-software van AFAS. Het pakket bevat onder andere de modules Employee Self Service, Manager Self Service en Competentiemanagement.
Ruim een jaar geleden schreef AFAS zich in op de Europese aanbesteding van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijmond (VRR) en vorige maand tekenden beide partijen de contracten. De rest van 2009 zal in het teken staan van de implementatie en inrichting van de Profit-software waarna alle 2200 medewerkers van de VRR het nieuwe systeem stapsgewijs in gebruik zullen nemen.
Samenwerking De VRR is een organisatie waarin verschillende hulpverleningsdiensten nauw met elkaar samenwerken en bestaat uit o.a. de Regionale Brandweer, de Geneeskundige Hulp bij Ongevallen en Rampen en de Gemeenschappelijke Meldkamer van politie, brandweer en ambulance. Daarnaast werkt de VRR ook samen met de gemeenten in de regio, Politie Rotterdam-Rijnmond en het Openbaar Ministerie. Er kan gesteld worden dat de VRR het kloppend hart is van de rampen en crisisbeheersing in Rotterdam-Rijnmond.
Volgens hoofd P&O Koen Libeton, is de VRR toe aan een inhaalslag op het gebied van HRM. De keuze voor de modules Employee Self Service (ESS) en Manager Self Service is volgens hem dan ook een logische. "De basisgedachte achter ESS en MSS dat bepaalde informatie altijd en overal via een intranettoepassing beschikbaar is voor medewerkers en managers, is ons op het lijf geschreven. We hebben hier natuurlijk niet met een standaard kantoorsituatie te maken, mensen werken hier 24/7 door op allerlei verschillende locaties."
Efficiënter Met ESS en MSS, waarmee medewerkers bijvoorbeeld zelf hun basisgegevens wijzigen en managers direct rapportages oproepen, denkt Libeton vooral op administratief gebied een grote slag te slaan. "Ik verwacht dat de organisatie als geheel veel efficiënter gaat opereren. Daarnaast denk ik dat in het bijzonder de administratieve lasten bij P&O enorm zullen dalen waardoor wij als team meer tijd en gelegenheid krijgen ons te richten op beleidsmatige en adviserende taken."
Ook voor de rest van de medewerkers zal er het nodige veranderen vanaf volgend jaar. "We hebben het personeel er al enigszins op voorbereid dat ze hun papieren loonstrook straks niet meer met de post krijgen maar dat deze vanaf volgend jaar alleen nog digitaal aangeleverd wordt . Op termijn gaan we ook alle papieren personeelsdossiers vervangen door digitale, maar voorlopig hebben we onze handen vol".
Smaak Voor AFAS betekent het binnenhalen van deze Europese aanbesteding dat de organisatie de smaak te pakken heeft. Volgens CEO Bas van der Veldt heeft AFAS bewezen dat het de concurrentie ook op dit niveau kan aftroeven. "Het interessante van een Europese aanbesteding is dat alles openbaar is. Deals in achterkamertjes zijn uitgesloten want de hele procedure is aan regels gebonden en moet transparant zijn. Als een leverancier vindt dat hij de order om de verkeerde redenen niet heeft gekregen, dan kan deze daar zelfs tegen in beroep gaan. We zijn er bij AFAS dan ook erg trots op dat wij het VRR project hebben binnen gehaald, en ja, dat smaakt naar meer!"