AFAS-opinie: Waarin schieten ERP systemen tekort
De informatie in verschillende deelsystemen is moeilijk te traceren of zelfs niet beschikbaar. En als de informatie er is, hebben verschillende mensen daar verschillende versies en/of een eigen systeem voor. Dan is het voor de medewerkers niet alleen lastig om goede beslissingen te nemen of bedrijfsprocessen op elkaar af te stemmen, maar zal er nooit efficiënt gewerkt kunnen worden.
De reden is makkelijk te achterhalen: eilandautomatisering. De oorzaak is dat dit historisch zo gegroeid is: eerst kreeg de financiële afdeling een eigen systeem, daarna de afdeling sales, de inkoopafdeling etc. Eilandautomatisering is een feit, met als gevolg dat afdelingen en werkprocessen steeds moeilijker op elkaar aansluiten. Deze ontwikkeling heeft direct invloed op de effectiviteit van de organisatie. Processen verlopen steeds moeizamer, mensen presteren niet optimaal en de informatiekwaliteit laat te wensen over.
Dit is nog een positief uitgangspunt en gaan we voor het gemak voorbij aan de afdelingen die buiten de systemen, diverse Word-, Excel- en Outlook-bestanden gebruiken voor wie weet wat voor belangrijke bedrijfsinformatie.
Tenslotte heeft helaas in de praktijk niet elke medewerker toegang tot het ERP-systeem. De meesten kunnen er vaak zelfs helemaal niet bij. Daarom is het essentieel dat bedrijven naast de aanschaf van een ERP-systeem, dit systeem ook breed inzetten.
Wat is de AFAS-visie op ERP?AFAS zet de medewerkers centraal, zij bepalen het succes van de organisatie. Ze moeten dus slagvaardig kunnen zijn en de middelen aangereikt krijgen om productief te zijn en goed samen te kunnen werken.
Veel van de huidige toepassingen zijn gericht op functionele onderdelen. Bijvoorbeeld een inkoopmodule, waarbij alles dat met inkoop te maken heeft op één scherm bij elkaar is gezet. Iedereen moet hier vervolgens mee werken. Er wordt voorbij gegaan aan de verschillende rollen die mensen in een organisatie invullen. AFAS vindt dat alles wat een medewerker op zijn scherm ziet, relevant moet zijn.
Met Profit ERP bepaalt u zelf welke informatie u clustert en voor welke medewerkers deze informatie beschikbaar maakt. Uitgangspunt is dat medewerkers geïntegreerd en op een eenvoudige, goede en kwalitatieve manier met hun werkzaamheden aan de slag kunnen. Werkplezier en efficiency zijn dan het automatische gevolg!