AFAS en XBRL - SBR

De komende tijd kom je vaker in aanraking met de termen XBRL en SBR. Op deze pagina zullen we daarom toelichten wat deze termen betekenen en hoe dit werkt binnen de software van AFAS en wat de mogelijkheden zijn. Deze pagina wordt regelmatig geüpdatet.

Wat is XBRL - SBR

SBR (Standard Business Reporting) is een standaardisatieproject van de overheid om de uitwisseling van (financiële / fiscale) gegevens te vereenvoudigen. De standaardtaal waarmee dit wordt gerealiseerd is XBRL (eXtensible Business Reporting Language). Het doel is om aanlevering van deze gegevens te vereenvoudigen en te standaardiseren.

De oplossing

In de software van AFAS worden alle mogelijkheden volledig geïntegreerd, zonder dat je hiervoor een extra module hoeft aan te schaffen. AFAS kiest ervoor om direct een solide en geïntegreerde oplossing te leveren die ook in de toekomst, bij uitbreidingen vanuit de overheid, toepasbaar is. Meer weten over de Accountancy-Software? Download de Accountancybrochure.

Mogelijkheden

Het is nu al mogelijk om vanuit de software digitaal in XBRL te communiceren richting verschillende uitvragers. Enkele grote accountantskantoren en middelgrote accountantskantoren zijn betrokken geweest in het ontwikkeltraject bij AFAS. 

  • IB-aangifte (Inkomsten Belasting vanaf 2011)
  • VpB aangifte (Vennootschapsbelasting vanaf 2011)
  • KvK stukken (vanaf 2012)
  • Verzuimcijfers aanleveren (DigiZSM vanaf 2012)
  • Digitaal uitstel aanvragen (vanaf 2013)
  • SBA (serviceberichten aanslag / EKA -Elektronisch Kopie Aanslag vanaf juni 2013)
  • Btw aangifte (vanaf januari 2014) btw suppletie (vanaf april 2014) 
  • ICP aangifte (vanaf 2014)

Betrokkenheid van AFAS bij SBR

AFAS is vanaf het begin betrokken bij de ingebruikname van SBR.In 2006 werd het XBRL-convenant ondertekend. In 2008 werd, in samenwerking met de GIBO groep (nu Flynth) en BDO Nederland, gepionierd door de Verkorte winstangifte in XBRL mogelijk te maken. Bas van der Veldt (CEO van AFAS Software) is al geruime tijd betrokken bij de ontwikkeling door zijn actieve lidmaatschap bij het SBR-Beraad. Wil je meer weten over AFAS Software en de mogelijkheden voor jou? Bekijk hier de brochure.