Medicine for Business koos als eerste voor ERP Direct


Met de keus voor ERP Direct van AFAS kreeg consultancybureau Medicine for Business op een laagdrempelige manier toegang tot hoogwaardige software. Want: geen opstartkosten en een razendsnelle implementatie. “Je weet precies waar je aan toe bent.”Medicine for Business in het kort

Branche:

ICT Software

Aantal medewerkers:

10 medewerkers

Gevestigd in:

's-Gravenhage 

Klant van AFAS sinds:

6 mei 2020

Softwaregebruik:

ERP Direct

Interview met:
Elo Bosma - CEO Medicine for Business Groeiambitie

Oprichter en CEO Elo Bosma van Medicine for Business kende de software van AFAS – net als die van concurrerende aanbieders –  van zijn consultancywerkzaamheden in de gezondheidszorg. Hij was al langer op zoek naar goede bedrijfssoftware die past bij de groeiambitie van zijn bedrijf. Een ERP-pakket ziet hij wat dat betreft als ‘een vereiste voor een volwassen bedrijfsvoering’. Vergeleken met de uitgangssituatie van Medicine for Business een forse stapvoorwaarts: de boekhouding en salarisadministratie waren uitbesteed aan een administratiekantoor en interne vastleggingen werden hoofdzakelijk verwerkt in Excel.Een duidelijke klik

Na een oriëntatie op de ERP-markt kwam Bosma al snel uit bij AFAS. “Ik geloof sterk in het principe van het eenmalig vastleggen van gegevens. Daarnaast is de prijs/kwaliteitsverhouding van de software van AFAS vergeleken bij andere aanbieders natuurlijk steengoed. Voor een vast bedrag per maand kun je alle functionaliteiten van het pakket volledig gebruiken. En omdat de basisconfiguratie voor alle gebruikers standaard is, profiteer je direct van elke update”, aldus Bosma. Ook om een andere reden voelde hij trouwens een duidelijke klik met de softwareleverancier uit Leusden. “Bij Medicine for Business zijn onze kernwaarden ‘verbindend en rebels’. Dat zie ik in zekere zin ook bij AFAS terug.”
Nieuwe propositie ERP Direct

Bosma zocht voorjaar 2020 contact met AFAS wat uitmondde in een afspraak voor een demo. Online uiteraard, want het was immers coronatijd. Op die manier maakte hij voor het eerst kennis met de nieuwe propositie ERP Direct. Die sprak hem meteen aan, zegt hij terugblikkend.

“Voor een kleine organisatie is het een uitkomst dat je geen opstartkosten hebt in de vorm van een duur implementatietraject. De daarmee gemoeide consultancy-uren zitten gewoon in het maandabonnement. Op die manier weet je precies waar je aan toe bent.” Bizar snelle implementatie

Tijdens de (online) implementatie die begin juni 2020 startte werden de standaardonderdelen Financieel en CRM van ERP Direct ingericht in combinatie met het onderdeel Projecten (desgewenst om te ruilen voor Ordermanagement). De claim van AFAS dat dit in twee weken gepiept zou zijn, leek Bosma nogal sterk. “In de ziekenhuiswereld maak ik implementaties mee die soms langer dan een jaar duren. Die van AFAS had weliswaar een doorlooptijd van twee weken, maar het echte werk is in ongeveer tweeënhalve dag gedaan. Echt bizar snel, dat had ik vooraf niet voor mogelijk gehouden. Ook omdat ik soms andere afspraken had en dus niet voortdurend op afroep beschikbaar was voor de twee consultants die de implementatie deden. Zij zijn daar heel pragmatisch en flexibel mee omgegaan”, aldus Bosma die zijn kennis van enkele specifieke onderdelen van de software opfriste met behulp van het online cursusaanbod van AFAS. Kort na afronding van de implementatie ziet Bosma al meteen de effecten in de bedrijfsvoering.

“Het grootste verschil met de oude situatie is dat we in één klap veel meer inzicht hebben in de gang van zaken in het bedrijf. Niet alleen voor het management, maar ook voor de medewerkers die nu direct toegang hebben tot hun urenoverzicht. Dat samen geeft waardevolle input voor het uitstippelen van onze strategische koers.”

Los daarvan is Bosma blij dat hij nu meerdere rapportages, zoals de btw-aangifte en de jaarrekening, met één druk op de knop kan samenstellen. Dat ook het werken met foutgevoelige Excel-lijstjes is verminderd, voelt hij vanzelfsprekend niet als een gemis.
Voor eens en voor altijd klaar 

Wat Bosma echter het best bevalt, is dat hij qua bedrijfsautomatisering voor eens en voor altijd klaar is. “Ik kan nu met één softwaresysteem zoveel doorgroeien als ik maar wil”, legt hij uit. “We hoeven daar alleen nog maar andere onderdelen van de software in te richten, als we daar aan toe zijn.” Bosma heeft daar overigens al meteen een begin mee gemaakt. Samen met zijn boekhouder heeft hij voorbereidingen getroffen om de HR-functionaliteit inclusief de salarisadministratie in gebruik te nemen.

“In combinatie met de AFAS Pocket App gaat ons dat weer allerlei nieuwe mogelijkheden bieden. Bijvoorbeeld als het gaat om het verwerken van declaraties en verlofaanvragen met behulp van workflows”, stelt Bosma.Nieuwe innovaties

De CEO van Medicine for Business hoopt zelfs dat het werken met ERP Direct in de toekomst kan leiden tot nieuwe innovaties. “Wat we normaal voor klanten doen, pakken we nu in onze eigen organisatie op. We gaan zelf onze data ontsluiten. Misschien kunnen we op die manier generieke producten ontwikkelen, dashboards bijvoorbeeld, die ook van toegevoegde waarde zijn voor andere gebruikers van de software. Zou dat niet mooi zijn?” aldus Bosma die afsluitend nog twee tips wil delen.

“Ten eerste: gebruik deze coronaperiode om de je bedrijfsvoering verder te optimaliseren. En ten tweede: als je kiest voor bepaalde software, laat dan altijd een demonstratie verzorgen. Een powerpointpresentatie is leuk, maar een demo laat pas echt zien waartoe een softwarepakket in staat is.”

Over Medicine for Business

Medicine for Business levert consultancydiensten bij zorginstellingen op het gebied van datatechnologie. Het in Den Haag gevestigde bedrijf werd in april 2017 opgericht door arts en bedrijfskundige Elo Bosma, al ondernemer sinds zijn zestiende. Bosma zag een verdienmodel in het toenemende belang van data in de zorg. Hij meende als consultant een grotere bijdrage aan het verbeteren van zorgprocessen te kunnen leveren dan als praktiserend arts. Inmiddels komen de negen consultants van Medicine for Business bij een groeiend aantal zorgorganisaties over de vloer, waaronder meerdere grote UMC’s. Daar houden zij zich onder andere bezig met het bouwen van datawarehouses en het inrichten van dashboards op de bestaande IT-infrastructuur.


Over AFAS Software

AFAS Software is een dynamisch en eigenzinnig softwarebedrijf met ruim vijfhonderd enthousiaste medewerkers. Als Nederlands familiebedrijf ontwikkelt AFAS softwareproducten voor de zakelijke markt op een maatschappelijk verantwoorde manier. Hierbij staan klanten, medewerkers, maatschappij en milieu centraal. Met het geïntegreerde softwarepakket zijn meer dan 11.000 organisaties in Nederland, België, Luxemburg en de Nederlandse Antillen volledig geautomatiseerd. Kwaliteit en visie zijn de pijlers van ons succes en deze principes stellen ons in staat om hoogwaardige softwareproducten te ontwikkelen, te verkopen en te ondersteunen.

Aanmelden webinar ERP Direct

Wil je graag meer informatie over wat ERP Direct voor jouw organisatie kan betekenen? Meld je aan voor het webinar! 


Download de brochure van ERP Direct

Wil je meer weten over ERP Direct van AFAS?
Download dan de brochure.