Kolibrie: 'Het is een gedeeld gevoel van liefde en hart voor het familiebedrijf'

Payroller Kolibrie richt zich al dertig jaar op continuïteit

IT’ers van payrollonderneming Kolibrie weten zich te onderscheiden met innovatieve ideeën. Daar is een vernieuwde behoefte aan nu het bedrijf werkt aan een visie op het toekomstige softwarelandschap. “We willen echt een voorloper zijn.”

Kolibrie werkt sinds 2009 met de ERP-software van AFAS. Het bedrijf heeft zich door de jaren heen een buitengewoon actieve en innovatieve softwaregebruiker getoond. In 2017 werd bijvoorbeeld een ingrijpende procesoptimalisatie uitgevoerd. Die maakte het mogelijk om veel grotere volumes te verlonen tegen aanzienlijk kortere doorlooptijden. Voor deze indrukwekkende prestatie werd Kolibrie destijds beloond met een AFAS Award.

Bij de Tilburgse payrollonderneming staat Jesse Zahn sinds voorjaar 2021 als CEO aan het roer. Ze heeft een achtergrond als ondernemer in de horeca en ziet het als een uitdaging om het concept ‘gastvrijheid’ te vertalen naar de zakelijke dienstverlening. Dat is goed zichtbaar aan de uitgebreide support die de helpdesk van Kolibrie aan relaties biedt. Zelf zegt Jesse daarover: “Ervoor zorgen dat onze relaties alles zo efficiënt en plezierig mogelijk kunnen regelen, dat is echt wel mijn ding, het zit in mijn bloed. Bovendien ben ik geïnteresseerd in geautomatiseerde bedrijfsvoering en heb ik er volgens mij ook wel gevoel voor.”

Haar collega Joris Schuurkes begon zestien jaar geleden bij Kolibrie. Inmiddels is hij er werkzaam als DevOps Engineer. “Hij ziet het als een uitdaging om het op IT-gebied allemaal werkend te krijgen en laat zich daarbij niet snel uit het veld slaan”, zegt Jesse over hem.

Betere klantervaring

In de huidige situatie maakt Kolibrie gebruik van de Profit-onderdelen HRM, Payroll, CRM en Projecten, naast een behoorlijk aantal Update- en GetConnectoren die volgens Joris ‘superstabiel’ hun werk doen. Via de portal van AFAS-partner Akyla (Textkernel) kunnen nieuwe medewerkers automatisch in drie minuten onboarden en hebben zij via Kolibrie's eigen app direct toegang tot alle benodigde informatie. Beroemd binnen Kolibrie is dan ook de anekdote van een net na de jaarwisseling ingeschreven medewerker die tien minuten later een contract ter ondertekening ontving. Ook de urenadministratie is ondergebracht in Akyla (Textkernel).

Vanwege grote drukte hebben de IT’ers van Kolibrie de laatste jaren nog maar weinig cursussen gevolgd. “Daaruit blijkt maar weer dat we behoorlijk zelfredzaam zijn”, merkt Joris op. Wel ziet Jesse brood in het idee om nieuwe medewerkers in de operatie een basiscursus AFAS te laten volgen.

“Met name omdat we binnen onze organisatie het uitgangspunt hanteren dat niet alleen IT, maar ook andere afdelingen een belangrijke rol hebben bij het optimaal inrichten en gebruiken van software.”

Die filosofie moet eraan bijdragen dat relaties en payrollmedewerkers een nóg betere klantervaring krijgen. Belangrijk, want de Nederlandse payrollmarkt is er een van hevige concurrentie. Regelmatig verschijnen er nieuwkomers op het toneel die met dumpprijzen proberen marktaandeel te veroveren. Niet zelden door de wet- en regelgeving erg ruim te interpreteren. “Aan dergelijke praktijken doen wij niet mee”, stelt Jesse.

“Wij concurreren op kwaliteit en houden ons netjes aan de wet. Salarissen betalen wij altijd uit conform de geldende cao. Die benadering zorgt al dertig jaar voor continuïteit bij Kolibrie. Die cowboybedrijven zijn vaak na een paar jaar weer verdwenen.”

Benieuwd naar het hele verhaal van Kolibrie?