GreenFox Social Return koestert ERP-oplossing

“Ik was qua automatisering helemaal niet op zoek naar een Rolls Royce”

Voor iemand die zegt niets met software te hebben, is Renzo Deurloo van GreenFox Social Return opvallend enthousiast over de ERP-software waarmee zijn bedrijf werkt. “Ik ben een eter, maar geen kok. Met deze software heb ik mijn eigen sterrenkok die altijd beschikbaar is. Online, 24 uur per dag.”

GreenFox werd in 2009 opgericht en ontplooide door de jaren heen tal van activiteiten: van energiezuinige verlichting en slimme portemonnees tot diverse bouw- en installatiewerkzaamheden. Allemaal uitgevoerd door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt of, zoals GreenFox het zegt, voorsprong op de arbeidsmarkt. Een deel van de activiteiten werd in 2016 afgesplitst onder de naam GreenFox Social Return. Dat was ook het moment dat de nieuwgevormde onderneming zich moest oriënteren op een vervangende automatiseringsoplossing.

Door contacten met ITvitae, een bedrijf uit Amersfoort dat ICT-specialisten met autisme begeleidt naar een betaalde baan, werd algemeen directeur Renzo Deurloo op het spoor gezet van AFAS. “Ik heb me toen verdiept in deze leverancier door onder meer het door de oprichters geschreven boek te lezen (‘De kunst van het succesvol ondernemen’, red.), terwijl ik normaal gesproken nooit boeken lees. Dat maakte me enthousiast voor een nadere kennismaking in Leusden”, blikt Deurloo terug.

Specialisten op de arbeidsmarkt 

Deurloo: “Op de gevel van ons kantoorpand staat niet voor niets ‘Bij ons werken alleen maar specialisten’. Het zijn mensen die een bepaalde handeling extreem goed beheersen en die handeling daarom beter en goedkoper, dus efficiënter, kunnen uitvoeren. Daarvoor vormt een al dan niet vermeende arbeidshandicap meestal geen belemmering, integendeel zelfs. Iemand met autisme is heel goed in repeterende werkzaamheden en kan dus op de boekhouding uitstekend uit de  voeten. Uit onderzoek is gebleken dat tachtig procent van de  werkgevers denkt dat mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een ernstige lichamelijke of geestelijke beperking hebben waarvoor intensieve begeleiding op de werkplek noodzakelijk is. De praktijk is totaal anders. Ons bedrijf neemt werkgevers de zorg voor begeleiding en scholing uit handen, waarna een kandidaat zelfstandig aan de slag kan. Wij zijn in de eerste plaats op zoek naar talent, die voortkomt uit de beperking. Onze doelstelling is om mensen na ongeveer twee jaar te laten instromen in een reguliere baan. Welbeschouwd is het een raar businessmodel: investeren in mensen om ze na twee jaar te laten gaan.” 

Rolls Royce in de vorm van een bouwpakket 

Persoonlijk heeft Renzo Deurloo helemaal niets met automatisering of met software. "Wat er onder de motorkap gebeurt, ik snap er niets van. Met AFAS Profit krijg je een Rolls Royce in de vorm van een bouwpakket. In theorie is het de mooiste auto ooit gemaakt, maar dan wel in onderdelen. Ik was trouwens qua automatisering helemaal niet op zoek naar een Rolls Royce. Met een Golf Diesel van twintig jaar oud was ik ook tevreden geweest. Maar inmiddels zie ik alle voordelen wel en heb ik de Rolls Royce weten te gebruiken en waarderen.”

 "Ik ben een eter, maar geen kok. Met deze software heb ik mijn eigen sterrenkok die altijd beschikbaar is. Online, 24 uur per dag.”

Het functioneel beheer wordt in de organisatie verzorgd door een hyperintelligente medewerker die toevallig ook een vorm van autisme heeft. Deurloo: "Door zijn aandoening heeft hij van nature een drang om naar structuur te zoeken. Dat combineert uitstekend met het werken met de ERP-software, die biedt hem namelijk rust. Door het volgen van trainingen krijgt hij de functionaliteit van het systeem steeds beter in de vingers. Momenteel zijn we zover dat hij de financiële administratie helemaal op orde heeft. Gelukkig maar, want zonder hem gaat er hier geen factuur de deur uit.” 

Genieten van ondernemen

Met betrekking tot de relatie met de leverancier zegt Deurloo het volgende: “De lijnen met Leusden zijn kort en als je er over de vloer komt is de sfeer altijd geweldig. Van het eerste telefonische contact met Bas (van der Veldt, de ceo van AFAS – red.), de ontvangst bij de entree met verse muntthee tot aan de visuele grapjes op de toiletten. Maar wat ik het mooiste vind: ze genieten ervan hoe jij aan het ondernemen bent. Dat vinden ze prachtig. Onze filosofie om te investeren in mensen past volgens mij prima bij de visie van AFAS. Als familiebedrijf hebben ze de focus nadrukkelijk op de langere termijn gericht.”

Meer weten over het detacheren van mensen met een voorsprong op de arbeidsmarkt en het selectietraject bij GreenFox Social Return