Resultaten HR Trendonderzoek 


Het jaarlijks terugkerend HR Trendonderzoek van AFAS, Berenschot en Performa is in 2023 gehouden onder ruim 2.000 HR-professionals in Nederland. 'HR trends' is het grootste jaarlijkse onderzoek onder HR-professionals in Nederland. 

 

De stand van HR anno 2023


Het HR Trendonderzoek is al jaren veruit het grootste en meest representatieve onderzoek naar de HR-functie. Het onderzoek wordt uitgevoerd door de ervaren onderzoekers van Berenschot en mede mogelijk gemaakt door AFAS Software. Het HR Trendonderzoek wordt verspreid onder vakgenoten op HRM- en salarisgebied en gaat in op vragen als: Hoe gaat HR om met de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt? Hoe is het gesteld met de automatiseringsgraad van de HR-afdeling? Wat zijn de actuele beleidsthema's in diverse sectoren? Maar ook vragen als: Wat is de kijk op inclusie en diversiteit? Hoe staat het thema privacy en dataveiligheid op de HR-prioriteiten? 

 

Over het HR Trendonderzoek


Voor de vijftiende jaar op rij hebben we het HR-Trendonderzoek uitgezet onder HR-professionals. In dit HR-Trendonderzoek is één thema dominant; de krapte op de arbeidsmarkt. Dat is de kortst mogelijke samenvatting van dit rapport. De krapte op de arbeidsmarkt heeft duidelijk invloed op de HR-agenda. De aandacht gaat dit jaar vooral uit naar het aantrekken van nieuwe medewerkers en de scholing van bestaande werknemers. Het voorkomen en het aanpakken van ziekteverzuim sluit de top drie van beleidsthema's. 

De resultaten van het HR Trendonderzoek zijn gepresenteerd op HR Trends in mei 2023 in het AFAS Theater. In de landelijke en vakmedia hebben de uitkomsten van het onderzoek veel aandacht gekregen. Hieronder lees je het persbericht of kun je het dashboard bekijken met de resultaten van het onderzoek. 
 

 Uitkomsten HR Trendonderzoek


Ben je benieuwd naar de uitkomsten van het onderzoek van afgelopen jaren? 
Bekijk hier de uitkomsten van: 2019-2020 |2020-2021| 2021-2022 | 2022-2023

Dit onderzoek is mede mogelijk gemaakt door: