Filmmateriaal aanleveren 


 Hoe doe je dat op een goede manier? 

Leuk dat je ons filmmateriaal wilt aanleveren!

Hieronder een aantal tips om te zorgen dat je materiaal zo goed mogelijk wordt.

Camera

Natuurlijk schiet je met een professionele camera mooiere plaatjes dan met je telefoon, maar het kwaliteitsverschil tussen die twee is de afgelopen jaren fors kleiner geworden. Ben je in de gelegenheid om te filmen met een spiegelreflex of andere mooie camera, dan moet je dat zeker doen, maar met je telefoon kan je ook prima beelden schieten.

Let daarbij op de volgende punten:

Horizontaal filmen

Tja, onderstaand plaatje zegt in principe alles. Zorg dat je de zwarte balken voorkomt, en houd je camera altijd horizontaal.


Optimale beeldkwaliteit

Meestal staat je camera al ingesteld op het hoogst mogelijk kwaliteit. Controleer dit even. Zet hem zo groot mogelijk. Vaak kun je kiezen uit 1080/720/480p soms zelfs uit 4k. Als je kan kiezen voor 4k is dat natuurlijk het mooiste, anders moet je voor 1080p gaan.
Daarnaast kan je soms de framerate instellen. Framerate is het aantal beelden per seconde. Hoe meer beelden hoe vloeiender het beeld eruit gaat zien. Stel deze dus zo hoog mogelijk in. 

Camera bewegingen

Een veel gemaakte fout is dat mensen denken dat je je camera veel moet bewegen om het beeld interessant te maken. Hoe stabielere je film hoe mooier. Houd je camera dus veel stil, het liefst op statief. Dit zorgt voor meest bruikbare shots.

Doe een camerabewegingen alleen als het functioneel is, dus van een object naar object. Een beweging die naar niks gaat en niet afgemaakt wordt zaait alleen verwarring. Dus kies een startpunt en houd je camera 5 seconde op dit startpunt, maak de beweging en houd je camera aan het einde van de beweging weer 5 seconde vast. 

Heb je geen goede camera ga dan niet zoomen. Het gaat vaak ten koste van de beeldkwaliteit.

Gebruik het licht goed

Licht is het allerbelangrijkste voor het maken van mooie plaatjes. als je kan kiezen, kies dan ook voor een locatie met veel licht.  Zorg dat je nooit tegen de lichtbron in filmt, maar altijd met het licht mee.  Dus kijk naar de positie van de zon en voor ramen. Anders wordt het onderwerp een zwarte vlek, of het raam een groot wit vlak!


Vertel miniverhalen

Je kan van ongeveer alle gebeurtenissen een miniverhaal maken. Film dezelfde gebeurtenissen dus vaker van verschillende kanten, in de montage kan je er dan een mooi interessante video van maken.  Zorg dat je shots niet 2 seconden duren, maar ga voor wat langere shots, waardoor je tijdens de montage meer vrijheid hebt. 

Bijvoorbeeld het metselen van een muur:

Geluid

Het opnemen van geluid is vaak lastig. Microfoons in standaard camera’s zijn vaak niet goed, dus heb je een losse microfoon gebruik die dan. 
Zo niet? Zorg dan voor een (wind)stille plek.