Belasting

AFAS heeft een convenant Horizontaal toezicht met de Belastingdienst. Horizontaal Toezicht is een vorm van samenwerking die steunt op vertrouwen, wederzijds begrip en transparantie in handelen. Een doel van horizontaal toezicht is om het proces van transactie naar aangifte en aanslag beter in de greep te hebben.

Een belangrijk deel van softwareontwikkeling bestaat uit innovatie. Om steeds voorop te blijven lopen moet je onderzoek doen naar nieuwe technieken en veel experimenteren. Om dit te realiseren werken we nauw samen met verschillende hogescholen en universiteiten. Je kunt je voorstellen dat innoveren, en zeker op deze schaal, behoorlijk wat tijd, energie, maar ook geld kost. De overheid stimuleert innovatie en ontwikkeling in Nederland door de zogenoemde innovatiebox aan te bieden. Dat betekent dat je voor een deel van de winst een lager belastingtarief mag hanteren voor de vennootschapsbelasting vanwege die investering in innovatie. AFAS maakt hier ook gebruik van.

Sinds 1 januari 2008 heeft AFAS ook een vestiging in Curaçao en in 2014 is daar ook een vestiging op Aruba bijgekomen. Daar zitten wij niet vanwege mogelijke belastingvoordelen, maar vanwege de sterke relatie met de Nederlandse wetgeving. Zo was het een logische stap om bedrijven in het Caribisch gebied met onze software te automatiseren zonder daar al te grote aanpassingen voor te hoeven maken in onze software. Ook hebben we een aantal klanten in Nederland die ook een vestiging hebben in het Caribisch gebied die we op deze manier beter kunnen bedienen doordat onze collega’s op Curaçao en Aruba alles weten van de lokale wetgeving en manier van zakendoen in de regio.

Alle geldstromen tussen de buitenlandse vestigingen en AFAS Holding, ook wel transfer pricing genoemd, maken onderdeel uit van het Horizontaal toezicht.