Auteur: Marloes Zwagerman

Welke kansen ga jij verzilveren?

Start nu en maak een jaarplan

Het laatste kwartaal betekent voor veel organisaties een eindsprint. Toch is het verstandig om alvast naar volgend jaar te kijken. Traditioneel worden in het laatste kwartaal de budgetten vastgesteld. Dit is dus het ideale moment om je jaarplan te maken. Want wanneer je nu je doelen voor komend jaar stelt en bepaalt wat je daarvoor nodig hebt, weet je zeker dat je volgend jaar ‘in control’ bent. Je kan dan op 1 januari lekker van start. Dat geeft rust en voorkomt dat je volgend jaar wéér een eindsprint moet maken. Gelukkig hoef je dit allemaal niet alleen te doen. De AFAS Succesmanager staat voor je klaar als jouw vaste aanspreekpunt en sparringpartner. Daarnaast biedt de jaarplanner een handvat om plannen concreet te maken en in een tijdlijn te zetten.

Met het huidige jaar vers in het geheugen loop je vast over van de plannen en ideeën voor het nieuwe jaar. Vanuit je rol als beheerder zie je waarschijnlijk oneindig veel kansen om de software nog beter in te zetten en die plannen te realiseren. In al je enthousiasme is het wel de uitdaging om ideeën ook concreet te maken. Dat vraagt meer dan alleen jouw energie. Je hebt budget nodig en draagvlak bij je management en directie. Dat is makkelijker met een duidelijk plan en een strakke planning. 

Rust en structuur

Daarom is het waardevol om jouw of jullie jaarplan te bespreken met je AFAS Succesmanager. Die kan de vertaalslag maken van de wensen en doelen in jouw organisatie naar de kansen en mogelijkheden in de software om de doelen daadwerkelijk te realiseren. Om dit alles vorm te geven en in een tijdlijn te zetten, biedt de jaarplanner uitkomst. Het is een praktisch instrument dat structuur en rust in je werk als beheerder brengt. Het biedt overzicht en als je projecten ‘SMART’ maakt, weet je precies wat je te doen staat en wat het resultaat zal zijn. Bovendien ziet iedereen waar je mee bezig bent en wanneer iets afgerond is.

Doelen aansluiten bij de software

AFAS besteedt jaarlijks 100.000 uur aan softwareontwikkeling. Vergeet daarom niet om bij het maken van je plannen en het vaststellen van je ambities te bepalen hoe de software je kan ondersteunen bij de realisatie ervan. Het is belangrijk goed aangehaakt te blijven bij wat er allemaal kan. Bijvoorbeeld als je het inkoopbeleid wilt straktrekken omdat er te veel inkooprelaties, afspraken en contracten zijn. Op die manier leidt het inkoopproces tot extra administratie, veel uitzoekwerk en onnodig hoge kosten. Als je zo’n organisatiedoel in je jaarplan zet, is het cruciaal om te kijken hoe de software je kan helpen dit doel te realiseren.

Jouw doelen als vertrekpunt

Wij kunnen ons voorstellen dat je zelf niet altijd weet of kan bepalen hoe je de software van AFAS kan inzetten bij het behalen van je doelen. Als Succesmanager kijk ik graag mee naar je plan en bijbehorende projecten. Ik help je op weg met jouw eigen doelen als vertrekpunt. Zo weet ik dat de inzet van contractbeheer in AFAS veel kansen biedt om je inkoopproces te optimaliseren. Deze functionaliteit automatiseert je inkoopproces en houdt kosten en contracten strak in de pas. 

Kan je het zelf of heb je hulp nodig?

De volgende stap is het bepalen van wat er nodig is om doelen ook echt te halen. Kan je het zelf, heb je de benodigde kennis in huis of zou het waardevol zijn een opleiding te volgen? Heb je voldoende capaciteit of is de hulp van een AFAS consultant of servicemanager nodig? Die capaciteit kan je zelf of via jouw succesmanager reserveren. Zo weet je zeker dat je door kan pakken als er een GO is voor het plan. En door meteen een inschatting te maken of je het project zelf of met ondersteuning gaat vormgeven, heb je direct een beeld van de benodigde interne en externe investeringen.

Sta stil bij je succes

Ik snap heel goed dat het best een klus is om een jaarplan te maken. Maar als je het eenmaal gedaan hebt, geeft het je zoveel grip en rust. Je hebt namelijk overzicht en houvast. Aan het begin van het jaar én tussentijds. Een plan helpt om naast je einddoel(en) ook evaluatiemomenten te plannen. Soms kan het nodig zijn om plannen bij te stellen wanneer je bijvoorbeeld te maken krijgt met een pandemie of andere onvoorziene ontwikkelingen binnen of buiten je macht.

Uit de waan van de dag

In mijn ogen is het sowieso belangrijk om af en toe stil te staan bij wat je bereikt hebt en deze successen te delen. Bij Succesmanagement doen we dat elke maand. Even uit de waan van de dag en stilstaan bij wat je bereikt hebt. Het biedt je de kans om kritisch te kijken naar wat beter had gekund, waar je scherper in moet zijn of waar je meer uit had kunnen halen. Het geeft veel energie om je mijlpalen op te schrijven, te delen en vooral ook te vieren! Dit maakt je werk zoveel leuker. Want, hoe tof is het om successen met je collega’s en je management te vieren? En ook al te weten welke kansen je nog meer gaat verzilveren!

Sparren?

Wil je sparren over jouw jaarplan? Je Succesmanager helpt graag! Plan nu een afspraak met je AFAS Succesmanager.

Sowieso doen: dit artikel lezen over de kracht van een jaarplanner.

Meer lezen?