Auteur: Bas van der Veldt

Waarom elke organisatie een scholier als Baas van Morgen nodig heeft

Afgelopen week was Niek (16) een dag eindba(a)s bij AFAS. Voor Niek natuurlijk geweldig (hoe gaaf is het als je een dag alles mag bepalen), maar ook voor ons een topervaring. Vier redenen waarom iedere organisatie een Baas van Morgen nodig heeft.

1. Het houdt je scherp

Hoe meer verschillende mensen in je bedrijf hoe beter. Zo simpel is het. Want wat heb je nodig voor succes? Juist: een scherpe geest, en de lenigheid om snel mee kunnen bewegen met welke ontwikkeling dan ook. Het laatste dat je dan kunt gebruiken, is een tunnelvisie of een vastgeroeste organisatie. Dat is waarom we bij AFAS streven naar diversiteit. Ook in leeftijd. Iedere generatie heeft zijn eigen kwaliteiten. Zelfs – of misschien wel juist – de generatie die nu nog op school zit. Geef Niek een jaarverslag en hij stelt echt heel andere vragen dan de meeste mensen doen. Dat houd je scherp.

2. Je hoort nog eens wat

Veel CEO’s zijn niet meer dan een toerist in hun eigen bedrijf. Hun kamer is hun thuis en op zijn best maken ze af en toe een rondje over de afdelingen om te horen hoe het gaat. En dan is het maar hopen dat iedereen een beetje eerlijk antwoord geeft (‘Het gaat prima baas!’). Jongens en meisjes als Niek zijn hartstikke benaderbaar. Daardoor vertellen medewerkers opeens veel meer. Dat is natuurlijk een tikje spannend. Want wat halen ze allemaal boven water? Zet je over die spanning heen. Want de Baas van Morgen geeft je informatie over wat er écht speelt. En dat is per definitie waardevol.

3. Je krijgt een heel nieuw perspectief

Er is maar één stoel voor de CEO. En als de Baas van Morgen erop zit, is er voor jou geen plek meer. Heerlijk! Een dagje alle ruimte. Je kunt je eigen positie eens goed vanuit een ander perspectief bekijken. En alle medewerkers kunnen je ook echt eens de waarheid zeggen. Lekker alle opgekropte punten van de afgelopen jaren over je uitstorten nu je even geen baas meer bent.

4. Het geeft bakken energie

Goed zijn voor je mensen. Dat is zo ongeveer het belangrijkste bij AFAS. Want vrolijke medewerkers zorgen voor enthousiaste klanten. En dat is de basis voor succes. Met een Baas van Morgen sla je twee vliegen in één klap. Allereerst is het voor iedereen echt superleuk om een dag een heel andere CEO te hebben (‘Pas op, daar komt de Grote Baas aan jongens!’). Dat alleen al geeft veel energie. En bovendien bied je de jonge baas zélf inspiratie en mogelijkheden. Met een beetje geluk geeft hij die weer door op school en op verjaardagen. Zo zorg je niet alleen goed voor je huidige medewerkers, maar óók voor je toekomstige.


Meer lezen?