Waarom een goede bedrijfscultuur belangrijk is voor jouw carrière

Een goede bedrijfscultuur is voor zowel een organisatie als een werknemer de fundering voor een kwalitatief werkleven. Echter, wordt de invloed van de bedrijfscultuur nog wel eens onderschat, waardoor werkzoekenden tijdens het solliciteren veelal gefixeerd zijn op een fit met de functie. Volgens AFAS is een goede bedrijfscultuur juist de sleutel tot succes, voor beide partijen. Wij hebben AFAS gesproken en zullen uitleggen waarom dit zo belangrijk is.

Wat is een bedrijfscultuur?

Elke cultuur bestaat uit zichtbare en onzichtbare elementen, bij een bedrijfscultuur is dit dus niet anders. Elementen als het resultaat van normen en waarden, die zichtbaar zijn in bijvoorbeeld werkuren, opendeur politiek, en bijvoorbeeld de bedrijfsstructuur. Maar ook door ongeschreven regels zoals hoe werknemers met elkaar omgaan of de sfeer die op de werkvloer hangt. 

De bedrijfscultuur heeft invloed op zowel de motivatie, prestaties en tevredenheid van werknemers. Volgens AFAS is daar een positieve bedrijfscultuur voor nodig, waar een enthousiaste inzet van werknemers wordt verwacht. Samen met een transparante en open bedrijfsvoering, weinig regels, en gezond verstand.

Bedrijfscultuur. De sleutel tot succes

AFAS gelooft dat het succes verborgen zit in de bedrijfscultuur. Iedereen werkt dagelijks mee om deze unieke bedrijfscultuur in stand te houden. Daarom is AFAS altijd op zoek naar talent dat aansluit bij deze cultuur. Bij AFAS bestaat de bedrijfscultuur uit een viertal kernwaarden die beschrijven hoe ze zijn en hoe ze willen zijn. Ook wel: vertrouwen, gek, familie en doen. ‘Vertrouwen’ is een van de belangrijkste fundamenten voor een succesvol en gezond bedrijf. Hiermee zorg je voor een hoge betrokkenheid bij medewerkers, en leg je de verantwoordelijkheden daar waar ze horen. Het tweede fundament is ‘gek’. Een beetje gek zijn ze bij AFAS wel. Dit wordt ingevuld door een uitgesproken mening en laten zien dat het ook anders kan, maar wel met een goede dosis humor. Het derde fundament, ‘familie’, zegt wat over de betrokkenheid van werknemers binnen AFAS, maar ook met elkaar. AFAS is een hecht familiebedrijf dat erg trots is op het product en zijn collega’s. Als laatste bestaat het AFAS DNA uit ‘doen’. Eerst doen, dan denken luidt het motto. Mouwen opstropen en aan de slag gaan. 

Bedrijfscultuur en (persoonlijke) groei

Wanneer jij voor een bedrijf werkt met een cultuur die bij jouw persoonlijkheid en manier van werken past, stimuleert dit creativiteit en productiviteit. Een goede match zorgt dat jij optimaal kan presteren en (persoonlijke) groei kan doormaken. Hierdoor ga je elke dag met plezier naar je werk. Wanneer deze match er niet is zal je al snel in een sleur terecht komen. Wat voor meer ontevredenheid en minder goede prestaties zal zorgen. Zowel het bedrijf als de werknemer worden hier niet beter van. Wanneer jij op zoek gaat naar een baan, is het dus minstens zo belangrijk om na te denken over de cultuur van een bedrijf en in hoeverre jij hierbij past. 

Bij AFAS denken ze er precies zo over. Als je werkt voor AFAS dan ben je AFAS. Zij vinden het belangrijk dat het juiste talent wordt aangenomen dat over het AFAS DNA beschikt. De verschillende sollicitatierondes zijn hier dan ook op aangepast om zo het geschikte talent aan te nemen.

Hoe vind je een bedrijfscultuur die bij je past?

Om te kunnen beoordelen of een bedrijfscultuur bij je past moet je weten wat de belangrijkste onderdelen zijn en waar de nadruk op ligt voor een organisatie. Een groot deel van deze informatie kan vaak al duidelijk worden door middel van research op het internet. Maar zoals eerder al is verteld kenmerkt een cultuur zich ook middels onzichtbare elementen. Een kenningsmakingsgesprek of een (online) inhousedag is dan de ideale gelegenheid  om hier naar te vragen. 

Ben jij een match met AFAS en op zoek naar een stage, traineeship of baan? Bekijk dan de AFAS pagina op Magnet.me 

Dit blog verscheen eerder op Magnet.me

Meer lezen?