Auteur: Mohamed El Abdouni

Verplichte UBD-aangifte?

Leuker kunnen we het niet maken, gelukkig wel makkelijker!

Vanaf 1 januari 2023 geldt de nieuwe renseigneringsverplichting. Dit klinkt heel duur, maar je moet als bedrijf gewoon aangifte doen over de Uitbetaalde Bedragen aan Derden ofwel UBD. Je kunt hierbij denken aan een spreker voor een bijeenkomst of een examensurveillant in het onderwijs. De betalingen voor deze activiteiten die niet verlopen via de reguliere Payroll en waar geen factuur aan ten grondslag ligt moet je straks aanleveren. Als jouw organisatie deze betalingen aan derden weleens doet, krijg je hier dus mee te maken. Maar hoe pak je dit nou slim aan? AFAS helpt je op weg.

De UBD-aangifte is niet helemaal nieuw. Vroeger deed de Belastingdienst via een IB47-aangifte al een verzoek om deze informatie te krijgen. De nieuwe regeling is breder en biedt daarnaast een nieuwe wettelijke grondslag om informatie zoals een BSN te mogen opvragen. En waar het voorheen een verzoek was om aan te leveren, is nu elke inhoudingsplichtige verplicht gegevens over deze betalingen aan derden aan te leveren.

Vóór 1 februari

Als bedrijf ben je nu verplicht een aantal gegevens aan te leveren bij de Belastingdienst. Dit betreft de persoonsgegevens en BSN van de derde, inclusief de uitbetaalde bedragen, eventuele kostenvergoedingen en de datum van uitbetaling. Dit jaar moet je de eerste UBD-aangifte vóór 1 februari aanstaande doen. En dat kan nog even wennen zijn. Maar als je Profit gebruikt, helpen we je hier bij!

Eenvoudig uploaden

Om aangifte te kunnen doen moet je niet alleen deze betalingen administratief goed vastleggen. Je moet ook de persoonsgegevens en BSN actief opvragen bij deze derden. Bij AFAS hebben we dat geborgd met meldingen en signalen dat een UBD-aangifte niet mogelijk is vóór alle gegevens compleet zijn. Als alle gegevens compleet zijn, kun je vervolgens aangifte doen via een nieuw portaal van de Belastingdienst. Dit kan op verschillende manieren, bijvoorbeeld handmatig via een speciaal invulformulier. Maar als het vaker voorkomt en je meerdere transacties in één keer wilt registeren, kan je ook een XML-bestand uploaden.

Automatisch vastleggen

In Profit 20 en 22 is nieuwe functionaliteit voor de UBD-aangifte toegevoegd. Daarom hoef je in AFAS bij de crediteur alleen met een vinkje aan te geven dat de UBD-regeling van toepassing is. De software zorgt dan automatisch dat de factuur en de betaling aan deze persoon wordt gekenmerkt en alles correct bij de bron wordt vastgelegd.

Een druk op de knop

In Profit is het proces volledig inzichtelijk, inclusief aangifte journaalposten of openstaande facturen. Aan de andere kant worden noodzakelijke checks via signalen uitgevoerd. Zo zie je niets over het hoofd. Als er informatie ontbreekt of als er iets niet klopt, kun je dat doelgericht controleren en aanpassen. Zo weet je zeker dat alle informatie goed en centraal opgeslagen is. En als je aangifte wilt doen, verzamel je met een druk op de knop alle regels. Je kan ze dan invoeren op de portal van de Belastingdienst of via een XML-bestand uploaden. Zo voldoe je zonder gedoe aan de regels.

Helder stappenplan

Om je direct op weg te helpen met de UBD-aangifte, vind je op onze speciale themapagina een helder stappenplan waarin we beschrijven waar je aan moet denken, welke zaken je moet aanpassen en hoe je onze software kunt gebruiken om de aangifte zo soepel mogelijk te laten verlopen.

 

Meer lezen?