Auteur: Mohamed Amri

Verhoging lage btw tarief? Zo bereid je jezelf of jouw klant alvast voor

Op 1 januari 2019 wordt het lage btw tarief naar alle waarschijnlijkheid van 6% verhoogd naar 9%. Dit heeft niet alleen gevolgen voor jou als consument, maar zeker ook voor jouw klant heeft het gevolgen. In dit artikel concrete tips om jouw klant zo goed mogelijk voor te bereiden op de aankomende btw-verhoging.

Wat er verandert op 1 januari 2019

De tariefsverhoging van 6% naar 9% geldt vooral voor producten in de categorie ‘eerste levensbehoeften’ zoals voedsel en drank, maar ook boeken en tijdschriften. Maar ook diensten zoals de kappers, fietsenmakers en schoenmakers en zelfs hotels en sauna’s worden zwaarder belast.

Bron infographic: Rijksoverheid.nl

Voor jouw klant die inclusief btw levert

Veel ondernemers die aan consumenten leveren, tonen de prijzen vaak inclusief btw.  Zo kost een pak melk bij de supermarkt nu bijvoorbeeld € 0,99 cent inclusief btw, straks wordt dat € 1,01 cent. Op één pak melk maakt dit misschien weinig verschil, maar bij grote aantallen of hogere prijzen loopt het verschil tussen 6% en 9% uiteraard snel op. Je kunt daarom jouw klant adviseren nu al iets met deze prijsverhogingen te doen. Laat het hem of haar communiceren richting de klant zodat deze niet voor verrassingen komt te staan. Uiteraard kun je ook gelijk een indexering van de prijzen berekenen.


Het aanpassen van het boekhoudpakket

Moderne boekhoudsoftware berekent automatisch de belasting toegevoegde waarde. Jouw klant zal dus ook in moeten stellen dat op 1 januari 2019 het percentage verandert van 6% naar 9%. Pas op dat je niet ‘hard’ het percentage verandert van 6% naar 9%, aangezien dan alle facturen met 9% btw worden berekend in plaats van de wellicht toepasbare 6%. 

De tariefsverhoging geldt namelijk alleen voor producten en diensten geleverd ná 1 januari 2019. Wanneer jouw klant per ongeluk een verkeerd tarief in rekening brengt zal hij of zij namelijk het verschil zelf moeten bijleggen. 

Let naast de verkoopkant ook op de inkoopkant, want zoals het met btw werkt, zullen ook de inkopen voor jouw klant voortaan worden belast met het nieuwe tarief en dit heeft dus gevolgen voor de vooraftrek.


Maak je gebruik van AFAS?

Maak je gebruik van AFAS? Dan wordt het allemaal voor jou en je klant geregeld. Het nieuwe btw tarief wordt standaard meegeleverd vanuit de software (vanaf Profit 9) zodat alle artikelen direct het nieuwe en juiste Btw percentage bevatten.

Let op: verandert het product of de dienst van een laag tarief naar het hoge (21%) tarief, dan dien je deze wijzigingen uiteraard wel zelf door te voeren. Dit geldt uiteraard ook van producten of diensten die veranderen van het hoge naar een laag tarief.

Als laatste willen we je informeren dat als je rapporten hebt ontwikkeld voor jezelf of jouw klant waarin je het ‘oude’ tarief hard hebt ingevuld, dan dien je deze uiteraard zelf aan te passen. Mocht je gebruik maken van de standaard rapportages van AFAS, dan worden ook deze rapportages automatisch bijgewerkt.

Meer lezen?