Auteur: Truus Koppelaar - Noort

Terugkijken in verwondering

Nog heel even en mijn tijd bij AFAS zit erop. Dinsdagavond 8 december is er een afscheidsfeest georganiseerd. Ik neem niet alleen afscheid als directeur Marketing & Communicatie, ook mijn man Leo zwaait af als directeur Business Development. Ik mag terugkijken op een geweldige tijd. In dit afscheidsblog ben ik nog eenmaal aan het woord als scheidend directeur. Het staat er echt!

Medio 2013 begonnen we bij AFAS met online leadgeneratie via contentmarketing. Het was echt pionieren toen. Bijna geen enkel bedrijf deed wat wij deden en de cases en ervaringen om van te leren waren meestal Amerikaans en sloten niet voldoende aan op de Nederlandse markt. Met vallen en opstaan, en heel veel proberen hebben we onze strategie uitgerold tot een succesvolle marketingtool. Ik ben megatrots op de resultaten die ik met mijn team behaald heb.

Een aankoopreis kan maanden duren, zeker in de B2B-markt. Je hebt dus een lange adem nodig. Iedere marketeer die aan de slag gaat met de koopfases ‘Bewust worden - Oriënteren – Afwegen - Beslissen’ weet dat. In een van mijn eerdere blogs schreef ik er al over: “Pas op dat je content geen spam wordt. Te vaak en teveel is zelden goed. Overkill is een no-go.”

Thought Leadership

Kort en goed gaat het in de oriëntatiefase over ‘Thought Leadership’ en verleid je leads met blogs en non-brandend content. Hiermee geef je de aanzet voor de kopersreis en leid je ze de funnel in. Je creëert al heel vroeg in het koopproces merkvoorkeur. Met steeds meer inhoudelijke blogs, artikelen en filmpjes, die antwoorden geven op hun vragen, informeer je je leads. Zodanig dat ze zich bewust worden van hun eigen situatie. Als je het goed doet ontstaat er interesse in oplossingen die AFAS hen kan bieden. 

Dergelijke processen hebben tijd nodig, je kunt ze niet forceren. Salesgerichte boodschappen zijn in de bewustwordingsfase uit den boze. 

Bij AFAS loopt ook de korte termijn leadgeneratie op rolletjes (80% van de new business afspraken komt via de website binnen). Bij bedrijven waar dat nog niet zo is betekent dat: werk aan de winkel. Denk goed na over de quick-wins voor je bedrijf. Eenvoudige zaken als de juiste zoekwoorden gebruiken, databases bijhouden en conversieknoppen plaatsen (website-optimalisatie) zijn voor ieder bedrijf bereikbaar. Het zorgt op de korte termijn voor meer webbezoekers en als je het goed doet krijg je er waardevolle e-mailadressen bij.

Ik leg in mijn boek ‘Alles is marketing’ uit hoe ondernemers dit kunnen aanpakken. Het is ook waar ze oren naar hebben: snel en efficiënt zorgen voor meer omzet. 

Nieuw bloed

Martijn Delahaye neemt het stokje van me over. Hij gaat verder met deze filosofie en inmiddels voor AFAS vruchtbare aanpak. In 2016 zal er meer content voor de laatste fase van het koopproces komen. Daar is AFAS ook aan toe. We zullen moeten proberen de enorme aantallen contacten die we de afgelopen 2 jaar hebben opgebouwd te laten converteren naar afspraken. 

Maar nu moet ik het loslaten en dat is best lastig hoor, na zoveel jaar. Ik begin ‘voor mezelf’, reuze spannend.

Bedrijven helpen

Het afgelopen jaar en zeker na de zomer kwamen er steeds meer aanvragen van ondernemers op me af. Het gaat dan over de strategische kant van marketing en hoe die in te vullen en uit te rollen in de eigen organisatie. Steeds meer ondernemers snappen dat verandering nodig is. Bijvoorbeeld om hun organisatie aan te passen aan de nieuwe wereld, waar de potentiële klant in de lead is. 

En daar ga ik ze mee helpen. Samen met mijn echtgenoot Leo gaan we bedrijven adviseren op het gebied van Marketing, Sales en Sponsoring. Daar krijg ik energie van! 

Maar na de receptie gaan we er eerst even lekker tussenuit. In februari start ons nieuwe leven.

Meer lezen?