Auteur: Dimitry Koteris

Stoomcursus thuiswerken met partner en 3 kinderen

Vergeet Temptation Island, we doen allemaal mee met de meest uitdagende relatietest ooit: "3 weken thuiswerken met kids"

Mijn vrouw en ik hebben allebei geen "vitaal beroep" en ons is tijdens de Corona crisis verzocht om zelf de opvang te regelen voor onze 3 kids (2, 4 & 6 jaar). Wij hoeven beiden niet op locatie te zijn om ons werk uit te voeren. Dus vanaf de oproep van Mark Rutte werken wij allebei thuis. 

Ik heb al jaren een vaste thuiswerkdag, met wat planning vooraf, niet teveel bellen én hulp van mijn ouders is dit iedere week weer prima te regelen. Maar hoe gaat dat dan als je ouders niet meer langs mogen komen én je ook nog eens geacht wordt 3 uur per dag samen met je kind "onderwijs op afstand" te doen?

Na twee dagen met z'n allen thuiswerken hebben we al een aardig lijstje waar we hopelijk anderen mee kunnen helpen:

Techniek

1. Zorg dat je 1 platform gebruikt voor je werken op afstand. Wij gebruiken Teams hiervoor vanwege de vele mogelijkheden omtrent videoconferencing en chat.
2. Snel internet, ik heb een UTP kabel naar zolder getrokken zodat ik de snelst mogelijke verbinding heb. Goede wifi is natuurlijk ook prima.
3. Een headset is onontbeerlijk, het liefste eentje die active noise cancelling heeft zodat je ook in een drukke omgeving goed kunt werken.

Ruimte

1. Een aparte ruimte waarin je écht even rustig kunt werken, jezelf af en toe kunnen afzonderen is cruciaal.
2. De keukentafel zal in de meeste gevallen gebruikt gaan worden, zorg dat die is opgeruimd en van alle gemakken voorzien.
3. Een goede bureaustoel of een eettafelstoel met kussentje. Vooral dat kussentje is belangrijk ;-)

Bovenstaande twee onderdelen zijn eigenlijk wel heel logisch, maar wat kun je nou regelen om het ook werkbaar te maken met 3 kinderen om je heen?

Afspraken en planning

1. Maak goede afspraken met je partner, wij hebben afgesproken dat we om en om in "de rustige ruimte" kunnen zitten, als je bijvoorbeeld een gepland overleg hebt.
2. Met je kinderen kun je vanaf een bepaalde leeftijd ook prima afspraken maken, bespreek in ieder geval met ze wat er allemaal aan de hand is.
3. Sommige werkgevers negeren nog steeds dat we in Nederland allemaal een probleem hebben. Probeer desalniettemin toch afspraken te maken met je werkgever over hoe je toch efficiënt kan blijven werken. Moet je bijvoorbeeld bepaalde doelstellingen halen, dan kan dat vaak nog steeds, alleen niet op locatie.
4. Maak een duidelijk planbord, zet hier alles op, ook als het voor jou heel normaal is om te bellen met die ene belangrijke collega om precies 14:00 uur, jouw partner weet dit niet. Zorg dat er zo min mogelijk verassingen zijn. De activiteiten van de kinderen kunnen hier ook op.

School

De scholen hebben gevraagd of wij als ouders een stuk onderwijs willen overnemen, alsof ik nog niet genoeg te doen heb ;-). Uiteraard doen we dit als ouders heel graag, maar hoe plan je dat nu in? Dit kost zomaar 3 uur per dag. 3 uur die je niet aan je "echte werk" kunt besteden. Ook hier kun je prima afspraken over maken. Ik wissel bijvoorbeeld een paar uur overdag met een paar uur 's avonds. Er is genoeg werk waarbij ik niet hoef te bellen en wat ik ook kan doen als de kids op bed liggen. Daarnaast biedt dit ook kansen, er zitten bijvoorbeeld leesopdrachtjes bij die ze in alle stilte kunnen uitvoeren. En hierbij kun je best wat spijbelen. Zo doen wij "leesbingo" in een uur en niet een halfuur en heb ik weer een uur extra rust. 

Tips:

Een paar smakelijke tips, speciaal voor ouders:

1. Gebruik het stoplicht. Als ie op rood staat mag je papa even niets vragen en vermaak je jezelf.
2. Een luier vervangen kan prima met je headset op, geur wordt niet gedeeld. Doe dit aub niet voor de camera...
3. Je kleine uk op schoot tijdens een online vergadering? Geen probleem, de meeste mensen vinden het prachtig om even een lief snuitje te zien en het geeft meteen iets extra persoonlijks aan de vergadering. In de meeste gevallen vinden de kids het uiteindelijk toch saai en gaan ze weer weg.
4. Gebruik de "mute" knop bij vergaderingen of telefoongesprekken, in het bijzonder als de kleinste weer eens gaat gillen. Het is super irritant en dat gegil gaat door merg en been, ook al heeft iedereen er begrip voor is het nog irritant. Zeg het wel even als je gaat muten.
5. Hoe graag ik ook even een paar uur alleen wil zijn, geef ook genoeg aandacht aan je partner, die zit in hetzelfde schuitje!

Beweging

Natuurlijk is beweging belangrijk, dat weten wij als ouders ook maar even serieus, dat zijn vooral adviezen van mensen zonder kinderen...Het lukt mij dus niet om "even lekker te hardlopen van 8-9" of om tussendoor lekker buiten te lunchen tijdens een wandeltocht, hallooow er moeten 17 boterhammen gesmeerd worden!

Al deze tips zijn super en ik zou ze graag uitvoeren maar dat gaat nu dus even niet. Ik ben al blij als ik 's avonds om 9 uur even rustig kan zitten, op de bank voor Netflix ja! Hoe komt deze papa dan aan genoeg beweging? Nou ik sjouw 5x per dag een kind van 15 kilo twee trappen op en af, wordt 5x per dag aangevallen door 3 kinderen die tegelijk op mijn nek springen en aan het einde van de dag tijger ik de hele woonkamer door om alle rommel en uitgekauwde snoepjes en koekjes onder de bank en kast vandaan te halen. En ik ga dit weekend zelf een diep gat in de tuin graven voor de trampo.

In mei of juni ga ik wel weer écht sporten, graag hoor ik dus adviezen over hoe ik vanaf dan weer snel fit kan worden. :-)

Veel succes de komende tijd!

Meer lezen?