Auteur: Mohamed Amri

SBO exit, who’s next?

Met de terugtrekking van Sdu als leverancier van Sdu Belasting Office (SBO) neemt het aantal aanbieders van fiscale software verder af. Er is sprake van een ware shake-out, want eerder ging Primaccount van Montana over in handen van Unit4. Die heeft daarmee niet alleen de handen vol aan de conversie van Primaccount, ook het eigen pakket Unit4 Fiscaal migreert (wat nu ook nog een jaar onderhouden moet worden) naar het aangiftepakket Fiscaal Gemak.

Gezien deze ontwikkelingen verwacht ik dat AFAS en Unit4 binnen afzienbare tijd de enige twee partijen zijn die fiscale aangiftesoftware bieden. 

Ondertussen biedt Sdu klanten expliciet de mogelijkheid over te stappen naar collega-uitgever Elsevier Nextens. Daarmee mag Elsevier zijn handjes dichtknijpen, want het krijgt de beschikking over het aangiftepakket van een concurrent die een behoorlijke positie in de aangiftemarkt heeft. De vraag is echter wel hoelang Elsevier blijft investeren in het ontwikkelen van de fiscale software?

Gezien deze ontwikkelingen verwacht ik dat AFAS en Unit4 binnen afzienbare tijd de enige twee partijen zijn die fiscale aangiftesoftware bieden. 

De kosten voor softwareontwikkeling zijn voor Sdu waarschijnlijk (mede) de aanleiding geweest om de stekker uit SBO te trekken. Als de herziening van de belastingwetgeving die al lang in de lucht hangt zijn beslag krijgt, zijn voor het up-to-date houden van de aangiftesoftware forse investeringen nodig. Gaat Elsevier wel de daarvoor benodigde miljoenen op tafel te leggen? Uitgeverijen zoals Elsevier, Sdu en ook Wolters Kluwer hebben, zeer terecht naar mijn mening, een geweldige reputatie in het interpreteren van belastingwetgeving en fiscale jurisprudentie. Van het bedienen van de markt met fiscale software hebben ze echter minder kaas gegeten, het behoort niet tot hun kernactiviteiten.

Dat lijkt ook de SRA te beseffen. Deze brancheorganisatie van 370 zelfstandige accountantskantoren, adviseert haar leden die gebruikmaken van SBO om over te stappen naar Unit4 of AFAS. En dus niet naar Elsevier Nextens. De keuze van de SRA lijkt daarmee een keuze voor continuïteit. Want naast een goed pakket, kan AFAS deze continuïteit zeker bieden. Met jaarlijks ongeveer 1 miljoen aangiftes zijn we de uitgesproken marktleider in online fiscale software.

Meer dan voldoende redenen om blijvend te investeren in de verdere ontwikkeling van onze online aangiftesoftware!

Meer lezen?