Auteur: Milou Hemel

Nieuw: de implementatiereis in SIMPLR

Stap voor stap verhuizen naar je eigen AFAS-villa

Een AFAS-implementatie heeft veel impact en dat is ook de bedoeling natuurlijk. Met SIMPLR zetten we samen alle stappen naar de optimale inzet van de software. Om dat traject tastbaar te maken, maken we de vergelijking met de verhuizing van een plaggenhut naar je eigen droomvilla. Dat klinkt heel goed, maar is voor veel organisaties en projectleden best abstract. De nieuwe implementatiereis maakt het proces visueel heel concreet en inzichtelijk. Zo ziet iedereen de fases en de voortgang. Bovendien krijg je tussendoor ook nog inspiratie om alles nog soepeler te laten verlopen.

Bij AFAS houden we van standaarden en dat geldt zeker voor de implementatie. Dit is een standaardproces met duidelijke fases en alles op basis van best practices. In onze projecttool SIMPLR geven we duidelijk aan wat er moet gebeuren, wanneer en door wie. Met workflows en schermen word je zo volgens onze logica door het proces heen geleid.

Een soepele verhuizing

In de praktijk merkten we echter dat niet iedereen een compleet beeld van de stappen en de voortgang heeft. Om de duidelijk te laten zien waar je bent in het proces, presenteren we nu standaard een banner op SIMPLR waarin alle betrokkenen precies kunnen zien waar ze zijn op hun implementatiereis. Om de reis nog concreter te maken, laten we de verhuizing van de plaggenhut – de oude situatie – naar de gloednieuwe AFAS-villa zien. Want daar kan iedereen fijn met AFAS werken.

Analysefase

Als je kiest voor AFAS, dan kies je niet voor nieuwbouw. Met onze template weet je wel zeker dat er al een goed fundament met casco staat. Je verlaat je plaggenhut en hebt de sleutel van je nieuwe huis. Tijd om goed te kijken hoe het eruitziet en een plan te maken voor de precieze inrichting (analysefase). Vergeet ook niet al over de verhuizing na te denken. Voor Profit betekent dat kennis opbouwen en een goed implementatieplan opzetten. Als dat gelukt is, is het tijd om te vieren. Als tussenstap krijg je een cadeau in de vorm van extra inspiratie. 

Realisatiefase

In de volgende fase volgt de realisatie. Je wilt de villa echt van jou maken. Dus haal de kwasten uit de kast en schakel je hulptroepen in. Misschien moet er toch nog een muurtje verplaatst worden. Net als bij de inrichting van je villa, moet je in AFAS ook je processen inrichten. En hoewel onze standaard veel afdekt, kan het altijd gebeuren dat een proces net niet aansluit op je organisatie. Dit is een goed moment om dat te fiksen. Want dan ben je klaar om je spullen – of data – echt te verhuizen. 

Acceptatiefase

Tijd om je nieuwe villa te betrekken, de acceptatiefase. Als je de dozen hebt uitgepakt en de meubels staan, merk je of alles wat je bedacht hebt ook in de praktijk klopt. Dat kun je alleen ervaren als alles uitgebreid test. Dan ontdek je of de stopcontacten goed zitten of dat er toch nog één extra bij moet. Het is natuurlijk wel belangrijk dat je huisgenoten goed weten wat er gaat gebeuren en waarom je bepaalde keuzes hebt gemaakt. Als je ze vroeg betrekt, wordt het ook voor hen snel een fijne plek.

Go Live-fase

Als je er eenmaal echt woont - Go Live -  zul je zien dat er nog wat kleine dingen geregeld moeten worden. Bijvoorbeeld je tv goed installeren, en hier en daar nog een lamp verplaatsen. Dit is ook het moment dat er nog vragen van je huisgenoten kunnen komen. Misschien missen ze toch nog wat, of willen ze iets net anders dan jij gedacht had. Het is goed om ze hierbij te helpen, des te sneller zullen ze aan hun nieuwe omgeving wennen. Hoe dan ook, de nieuwe villa is nu echt jullie stek.

Nazorgfase

Nu je lekker woont, is het tijd om verder te kijken en bijvoorbeeld ook de tuin aan te leggen. Als iedereen zich op zijn gemak voelt in de nieuwe omgeving, is het tijd voor nazorg en dat biedt de kans om verder te optimaliseren. Wat is het ideale schoonmaakrooster om te zorgen dat alles lekker fris blijft? Misschien moet de leesstoel toch op een andere plek omdat het licht daar beter is. En laten we eerlijk zijn: je villa is nooit af. En dat geldt ook zeker voor AFAS.

Met de implementatiereis in SIMPLR weet iedereen in het projectteam precies waar ze zitten in het proces. En als er een fase afgerond is, krijg je op een speciale inspiratiepagina nieuwe inzichten en handvatten om de volgende fase met frisse moed te starten. Die inspiratie kun je natuurlijk ook delen met je collega’s die niet in het projectteam zitten. Op die manier voelt iedereen zich betrokken en gaat de ‘verhuizing’ vanzelf meer leven. Zo wordt de AFAS-villa vanzelf een heerlijke plek.

 

Meer lezen?