Auteur: Laura Kerckhoffs

Innovatieve bedrijfsvoering moet in de schijnwerpers

De gezondheidszorg heeft te maken met veel veranderingen op diverse terreinen. Niets is nog hetzelfde in de wereld van de cure en care. Om zorg betaalbaar en toegankelijk te houden is innovatie broodnodig. Dat geldt voor het primaire maar zeker ook voor het secundaire proces. Want om de huidige veranderingen en bezuinigingen te kunnen managen moet de bedrijfsvoering van iedere zorginstelling meer dan ooit op orde zijn. Praten over de onzekerheden doen we volop met elkaar, het delen van de oplossingen gebeurt naar mijn mening nog onvoldoende.

Sprong voorwaarts

Vanuit mijn werk bij AFAS Software (wij maken software voor o.a. de gezond-heidszorg) zie ik organisaties om mij heen enorme sprongen voorwaarts maken op het gebied van hun bedrijfs-voering. Het vreemde is alleen dat juist deze organisaties geen podium krijgen (of pakken). En dat terwijl het steeds meer professionals lukt om de veranderingen in de zorg om te zetten in een toekomst vol kansen! Tijd dus om deze positieve verhalen eens met elkaar te delen.

Een toekomst vol kansen

Voor het magazine InSite Zorg & Welzijn interviewde AFAS Software en Vakmedianet daarom acht professionals die direct of indirect te maken hebben met bedrijfsvoering in de gezondheidszorg. Zo spraken we met Pieter Katsman manager bedrijfsbureau van GGD Zeeland, over het ZZP-achtige landschap dat hij ziet ontstaan, waarin mensen met elkaar samenwerken en alles met elkaar regelen in plaats dat een organisatie dat voor hen doet. En met Hans Wijgers, directeur Financiën, Control en ICT van zorggroep Elde, over de mogelijkheden die digitalisering en automatisering zijn zorginstelling heeft gebracht. Ook Ellen Kalkhoven, directeur bedrijfsvoering van zorgorganisatie Vitras, ziet veel kansen: ‘Als we de cliënttevredenheid voorop stellen door resultaatafspraken te maken met elkaar en de controle op de uitvoering van het werk los te laten, dan zie ik een toekomst vol kansen ontstaan.’

Magazine over bedrijfsvoering

Zo kwamen we erachter dat er legio manieren zijn om de bedrijfsvoering te innoveren. En lang niet alle innovaties hebben puur en alleen te maken met software. Alle acht interviews zijn samengevat in het magazine InSite Zorg en Welzijn. Het is een prachtig digitaal magazine geworden met eerlijke en inspirerende verhalen.

Bent u geïnteresseerd in de succesverhalen van de zorgprofessionals? Ga dan naar www.afasmagazines.nl en download het gratis magazine InSite Zorg & Welzijn.

Meer lezen?