Auteur: Jeanine Boogaard

Informatiemanagement CHE en AFAS

Of ik training wil geven op de Christelijk Hogeschool Ede? Nou, graag! Leuk! Van mijn 17e tot mijn 21e volgde ik zelf colleges en trainingen op de CHE. Leerzame, maar ook saaie… En nu zou ik dan zelf voor de klas staan. Voor drieëndertig derdejaars studenten. Na drie jaar voor het eerst weer terug naar de CHE.

Enigszins gespannen reed ik op 22 mei richting de CHE. De training gaat vooral over ons financiële pakket. En met mijn hrm-achtergrond was ik toch wel benieuwd of dat ging lukken. De CHE is pas verbouwd. Het in mijn tijd ouderwetse en weinig hippe gebouw is nu een stuk moderner en strakker. De lokalen zijn strakker en voorzien van moderne apparatuur.

Profit proeven

Net als vorig jaar participeert AFAS in de minor ‘Informatiemanagement’. De samenwerking met AFAS bestaat uit een kennismakingsochtend onder leiding van Robbert de Ruijter (Manager Opleidingen), een presentatietraining van Bas van der Veldt (CEO), een aantal trainingsdagen in Ede en een eindpresentatie van de studenten in het AFAS Theater. 

Na een korte inleiding was het tijd voor verschillende oefeningen. Daarna aan de slag met een zelfgekozen opdracht voor het stagebedrijf van de studenten met de software van AFAS daarbij als ondersteunende rol. Op deze manier ervaren de studenten wat de toegevoegde waarde is van software in het algemeen en Profit in het bijzonder. Denk hierbij aan het genereren van managementinformatie of het werken met workflows. Via de kennisportal was toegang geregeld tot speciaal samengesteld cursusmateriaal. Ideaal! De conceptopdracht presenteerden ze aan het einde van de middag. De gegeven feedback kon meegenomen worden naar trainingsdag 2.


Tropische dag 

Op weg naar de tweede trainingsdag kon de airco in de auto op de hoogste stand! De eerste tropische dag van het jaar. Verrassend genoeg waren vrijwel alle studenten aanwezig. Best bijzonder voor een vrijdag en buiten 30 graden (dat was in mijn tijd wel anders). Na een korte introductie, moesten de studenten weer zelf aan de slag. Ondanks de hitte deed iedereen goed mee en werden er veel vragen gesteld. Een kapotte airco maakte het er niet koeler op, gelukkig werden er ijsjes uitgedeeld. Hoe verder in de training, hoe leergieriger en fanatieker de studenten werden.


Aan het einde van de middag moesten de presentaties weer voorbereid worden! Verschillende onderwerpen kwamen uiteindelijk weer aan bod. Zo was er een fictief bedrijf dat alles nog op papier deed en dit met behulp van de software van AFAS natuurlijk veel efficiënter zou kunnen doen. De studenten presenteerden hun zelfgemaakte workflows en managementrapportages en hadden zelfs nog advies voor AFAS! 

Eindfinale in het AFAS Theater

Afgelopen vrijdag was dan de grote dag! Dit keer geen korte broeken en T-shirtjes, maar iedereen strak in pak! De studenten presenteerden hun eindopdracht in het AFAS Theater voor een jury die bestond uit: Dennis van Velzen (Directeur Productontwikkeling), Jan Harthoorn (Consultancymanager), Herman de Gelder (docent CHE) en Roelof van der Horst (docent CHE). Ook waren er enkele leden uit het bestuur van de CHE bij. Na iedere presentatie konden de studenten rekenen op stevig commentaar. Er viel volgens de jury natuurlijk nog veel te verbeteren, maar de studenten hadden allemaal erg hun best gedaan! Een projectgroep die hun opdracht bij Plantion in Ede had gedaan ging er met de prijs vandoor. Dit projectgroepje onderscheidde zich door het verhaal zich echt eigen te maken. We kijken terug op een heel succesvol en gaaf programma! En ik weet zeker; als ík destijds dit programma op de CHE had gevolgd, dan had ik nu al een paar jaar langer bij AFAS gewerkt.


Meer lezen?