Auteur: Britt Breure

‘Ik wil weer naar kantóór’

Hoe je familiecultuur versterkt in thuiswerktijd

Dik drie maanden werken we nu al thuis. En eerlijk is eerlijk: veel mensen zijn er af en toe best een beetje klaar mee. Ook bij AFAS. Steeds vaker krijgen we de vraag: ‘Wanneer mogen we weer? Ik mis kantoor.’ Hartstikke logisch natuurlijk. Maar we kunnen nu niet met alle collega's tegelijk op kantoor werken. Hoe wij in deze tijd dan onze familiecultuur versterken? Dat lees je in deze blog.

We hebben medewerkers in de afgelopen weken natuurlijk gevraagd wat ze het meest missen. Dat is de energie en verbondenheid van het samenzijn met collega’s. Van ’s ochtends de deur uitgaan, en aan het einde van de dag opgeladen weer thuiskomen. Supergoed te begrijpen. Maar ga je dat bereiken door nu naar kantoor te komen? Want de realiteit is behoorlijk anders.

De domper van verlaten gangen

Vooropgesteld: de volksgezondheid gaat boven alles. En als het RIVM zegt: werk zoveel mogelijk thuis, dan doen we dat. Het kan ook gewoon. Als we al naar kantoor zouden komen, dan is het in heel kleine groepjes. En de domper is … dan lijkt de sfeer niet op waar medewerkers over het algemeen naar verlangen. Je bent niet met je hele team, maar zit met twee of drie man in een verder verlaten kantoortuin. Ons restaurant is leeg, er zijn geen cursisten. Alleen wat mensen van de facilitaire dienst. Dan mis je de essentie. Daarom zoeken we andere vormen.

Energieboosters in een privésetting

Zo hebben we in de maand juni teamdiners georganiseerd bij ons op kantoor. Steeds met maximaal dertig mensen. Dat zijn echt energieboosters in een privésetting. Collega’s hebben iets om naar uit te kijken, lachen samen, delen hun verhalen en ervaringen. Ouderwets gezellig. We doen op dat moment niks met werk. Dat hebben we al prima geregeld. En dat is ook niet wat mensen missen. 

Het leuke aan die etentjes is dat we veel vliegen in één klap slaan. Zo kan onze facilitaire dienst weer volle bak aan de slag (onze koks stonden te popelen), en kunnen we wat trainen met het nieuwe normaal. Want dat het gebruik van ons restaurant in de toekomst anders gaat zijn, is duidelijk. We gebruiken bijvoorbeeld onze software om vooraf je eten te bestellen. Staat het keurig met drankje en naamkaartje voor je klaar op een prachtig gedekte tafel. En medewerkers worden zich bewust van wat het eigenlijk is: anderhalve meter afstand houden in een werksetting. Met stippen op de vloer hebben we die afstand gevisualiseerd. Als er over een tijd misschien weer klanten en medewerkers in ons pand komen, zijn wij helemaal voorbereid.

Én manieren om die energie vast te houden

Van collega’s krijgen we terug dat ze enorm genieten van het samenzijn. Die energie houden we natuurlijk graag vast. Dat doen we op allerlei manieren. Met online updates en borrels bijvoorbeeld, en door kennis en praktische tools te delen. Zo gaf hoogleraar en neuropsycholoog Erik Scherder een college over hoe je je beter kunt voelen (tip: doe elke dag iets dat moeite kost, fysiek én mentaal) en hebben we online workoutstudio’s waarin je die tips in de praktijk kunt brengen. En we zien elkaar fysiek. Veel van onze medewerkers spreken af met hun manager om ergens halverwege een boswandeling te maken en bij te praten. Lekker in de buitenlucht. Helemaal goed. 

Meer lezen?