Auteur: Daan Quakernaat

Ik schrijf een boek dat u niet wilt lezen.

Een gastblog door Daan Quakernaat

Begin dit jaar dook ik onder bij AFAS Software. AFAS Software in Leusden. Ik moest het DNA van AFAS ontrafelen. Wat maakt AFAS AFAS? Waarom is AFAS zo bizar succesvol? Daar moet een boek over geschreven worden. Ik mag alles zien. Ik mag overal bij zijn. Opschrijven wat ik wil. Vragen wat in me opkomt.

Wat had ik u graag een ingewikkeld verhaal verteld. Wat was het leuk geweest, als ik u kon vertellen dat ze bij AFAS een zeer complex en bewerkelijk recept hadden ontwikkeld. Zo’n recept waarvan u kon zeggen:

tsja, knap hoor, dat zou ik nooit kunnen. Dat dat recept al tien jaar zorgt voor een gemiddelde groei van 18% per jaar. Laat zien hoe je uit een omzet van 71 miljoen een resultaat haalt van 27 miljoen in 2013. Laat die getallen even op u inwerken...

Spektakel

Je hoopt als schrijver op spektakel. Visioenen van uitgemergelde medewerkers die net voor hun hongerdood worden afgedankt. Klanten die geen kant uit kunnen. Op geraffineerde wijze slinks worden uitgeknepen. Dan is er iets smeuïgs om over te schrijven. Veel mensen hadden het voor ik eraan begon over “die sekte uit Leusden”. Dat waren de hoopvolle signalen!

Inmiddels heb ik een oneindig aantal uren doorgebracht in Leusden.

Gesprekken met iedereen gevoerd. Medewerkers, klanten, zakelijke partners, periferie, bedenk het maar.  Ik ben aanwezig geweest bij een werkelijk onuitputtelijk aantal evenementen en dingen die AFAS organiseert. In hun eigen theater en daarbuiten. Elke week is er wel weer iets waar je bij moet zijn.

Het AFAS-kunstje blijkt gebaseerd te zijn op een handvol simpele kernwaarden. Wat ze bij AFAS doen, is eerder simpel dan ingewikkeld. Eerder logisch dan vernuftig. In Leusden doen ze niets wat u niet zou kunnen. Ik heb  inmiddels 150 pagina’s staan. Een half boek. Het gaat een leuk verhaal worden. U zult nog geduld moeten oefenen tot 2015.

Ontgoocheld

Het probleem is alleen... Het wordt nogal ontgoochelend om te lezen voor iedereen die in de software zit. Want bij AFAS verdienen ze minimaal het dubbele van wat u verdient. Zijn medewerkers substantieel tevredener.

Betalen klanten met liefde meer dan uw klanten. Zonder geheime ingrediënten. Met een open vizier en een helder en eerlijk verhaal. Eigenlijk heel Hollands. Alles is duidelijk en het is er enorm gezellig.

Het is inmiddels al zo erg dat, als ik een keer een week niet in Leusden ben, ik AFAS mis.

Cheers!

Meer lezen?