Auteur: Thijs van der Schee

Ik gun jullie geen extra klanten

Als accountmanager Zorg en Welzijn loop ik voortdurend rond bij organisaties die het beste overhebben voor onze medemens. Ik geef veel presentaties bij ziekenhuizen en instellingen voor de gehandicaptenzorg, jeugdzorg, verpleeg- en verzorgingshuizen.

Uiteraard vanuit een zakelijk oogpunt want daar word ik voor betaald. Bijna altijd kan ik mij goed afsluiten van het leed wat ik zie op weg naar de ruimte die is gereserveerd voor mijn presentatie. Maar niet dit keer.

De locatie is prachtig. Het Alexander Monro Borstkankerziekenhuis in Bilthoven is gevestigd midden in het bos. Het regent en de houten trap is glibberig. Veilig binnen is de ontvangst erg goed. Een open ruimte met banken, planten en een bar. Alles even nieuw en netjes. De ene zorginstelling is de andere niet. De vriendelijke gastvrouw verwelkomt mij en vraagt of ik even plaats wil nemen. Nadat ik opgehaald ben, lopen we naar de gastkamer. Geen vergaderruimte en geen beamer. We hebben een erg waardevol gesprek over hoe het ziekenhuis de bedrijfsvoering kan optimaliseren. Hoe betere processen en geïntegreerde managementinformatie hen kan helpen efficiënter te werken en  beter te sturen. We kruipen met zijn vieren achter de laptop en ik laat hen in een uurtje zien hoe dit werkelijkheid kan worden.


Op het moment dat ik de deur van de gastkamer open om mij te begeven naar de uitgang zie ik een vrouw een behandelkamer in lopen. Een verpleegster loopt met haar mee. Ineens sloeg het in als een bom. Deze vrouw heeft borstkanker. Deze organisatie heeft een bestaansrecht omdat vrouwen een afschuwelijke diagnose hebben gekregen. Hun klanten zijn stuk voor stuk dames die een levensbedreigende ziekte hebben. Het praten over het rendabel maken van een ziekenhuis en de facturen die daarbij horen .. ineens zie ik het in een ander perspectief.

Het Alexander Monro Borstkankerziekenhuis gaf mij als potentiele leverancier een warm welkom. Maar wat een heerlijke plek moet dit zijn voor vrouwen, waarvan het lijf zich tegen hen heeft gekeerd. Vrouwen die leven met grote onzekerheid over wat hun toekomst gaat brengen. Hier krijgen ze hospitality-zorg van ongekende kwaliteit. Wat fantastisch dat ik wellicht een steentje mag bijdragen door hun bedrijfsvoering te verbeteren zodat er geen onnodige kosten worden gemaakt en er betere inzichten ontstaan. Waarom? Omdat ze nog betere en snellere zorg kunnen leveren. Vanaf nu sluit ik mij niet meer af van het leed wat ik zie. Het is een krachtige motivatie om samen te gaan knokken met zorginstellingen en ziekenhuizen om onnodige kosten te besparen. Ik gun namelijk geen enkel ziekenhuis meer klanten.

Meer lezen?