Auteur: Britt Breure

HR speelt open kaart

AFAS gaat echt iets compleet nieuws doen. Alles wat er intern gebeurt delen we vanaf nu met de rest van de wereld. We noemen dat ook wel Open Source HR. Dus weg met de grenzen van het intranet. Onze medewerkers vinden in de toekomst hun handboeken gewoon op zowerktafas.nl, waar jij ze ook kan inzien. Waarom? Misschien wel omdat je nieuwsgierig bent hoe AFAS werkt of omdat je bij ons wilt werken. Omdat we altijd vanuit vertrouwen werken gaan we er ervan uit dat alles wat we doen voor onze mensen ook interessant is voor sollicitanten, prospects, klanten en andere geïnteresseerden. Het is dus tijd om echt open kaart te spelen en te laten zien wat we precies doen en vooral ook waarom. Niet om op te scheppen, maar om te inspireren.

Onze kijk op HR is eigenlijk heel eenvoudig. Het doel is steeds om zoveel mogelijk processen te automatiseren en verantwoordelijkheden bij medewerkers en managers in de organisatie neer te leggen. Dat klinkt misschien als een open deur, maar hoe doe je dit in de praktijk? En dan niet eenmalig, maar altijd. Zo houden we tijd over voor de ontwikkeling van medewerkers en is hun werk nog veel leuker ook. Traditioneel besteden HR-afdelingen veel tijd aan administratief werk. Ik vind dat echt zonde van mijn tijd!

Geen goed nieuwsshow

Ik begrijp dat dit zo op papier allemaal makkelijk lijkt. Toch gaat de praktische invulling van onze HR-visie niet altijd vanzelf. Het is zeker geen ‘goed nieuwsshow’. Ook wij worstelen regelmatig met vragen of uitdagingen die op ons pad komen, vanuit onze organisatie of onze klanten. Daar doen we niet geheimzinnig over. Sterker nog, we komen er graag mee naar buiten. Zo blijven we onze creativiteit, en die van andere organisaties, voeden. Benieuwd hoe we dit in de praktijk doen? Schrijf je in voor het bijwonen van ons maandelijks Cultuurcafé via www.zowerktafas.nl.

Vijf velden invullen

Wij verschuiven activiteiten en verantwoordelijkheden van HR naar de afdelingen. Dit heeft niets met luiheid te maken, het is een bewuste keuze. HR kan zich daardoor meer focussen op het maken van strategische keuzes. We geven medewerkers graag het vertrouwen en de handvatten om die verantwoordelijkheid te nemen. En dan komt automatisering om de hoek kijken. Daar gaan we best ver in. Als medewerkers een geschikte kandidaat hebben gekozen, hoeft een leidinggevende in ons systeem bijvoorbeeld maar vijf velden in te vullen om iemand in dienst te nemen. Verder wordt alles automatisch geregeld; op je eerste werkdag ligt je laptop en je toegangsbadge klaar, staat je welkomstpakket op je bureau en zijn al je directe collega’s geïnformeerd dat jij gaat beginnen.

Onze HR-reis

Dit is maar een van de voorbeelden van een proces waarin we de (nieuwe) medewerker echt centraal stellen. Door een kijkje in de AFAS keuken te bieden, willen we mensen en organisaties inspireren om slimmer en vooral prettiger te werken. Aan de andere kant zitten we zelf nog middenin onze HR-reis.

HR Stratego

Cultuurkompas

Ik sta open voor jouw mening en suggesties. Via www.zowerktafas.nl kan je contact met me opnemen. HR bij AFAS speelt open kaart, speel jij mee?

Meer lezen?