Auteur: Erfan Nawabi

Hoe ervaart Erfan de ramadan?

Laat in de avond dineren (te beginnen met heerlijk zoete dadels) en héél vroeg in de ochtend ontbijten. Oh ja, en tussendoor geen lunch en snacks ;). Houd jij dit patroon 30 dagen lang vol? 

Zo ziet mijn eetpatroon eruit in de vastenmaand ramadan. Een bijzondere maand voor mij als moslim. Een maand waarin ik meer bezig ben met mijn geloof. De ramadan staat voor veel moslims in het teken van aanbidding en zelfreflectie. Daarnaast is saamhorigheid een belangrijk thema. Je brengt meer tijd door met je gezin, familie en gemeenschap. Tijdens het verbreken van het vasten (de iftar genoemd) en aansluitend de avondmaaltijd. Maar ook in de moskeeën verricht je samen het gebed met andere geloofsgenoten. 

De grootste uitdaging? Voor mij is dat voldoende slapen. Vroeg opstaan om weer klanten blij te maken blijft elke dag een struggle. Het is fijn dat een werkgever met je meedenkt in zo’n maand. Bijvoorbeeld door werktijden zelf te laten bepalen door haar moslim-medewerkers. Zo is dat ook het geval bij het bedrijf AFAS Software. Bij AFAS kan ik bijvoorbeeld mijn gebed verrichten in de speciale gebedsruimte die daarvoor is ingericht met wasruimte. Daarna pak ik de Koraan en lees ik een aantal pagina’s. Met verse energie ga ik dan weer aan de slag :-). 

Na afloop van de maand Ramadan is het natuurlijk feest: de Ramadanfeest. We komen dan met de hele familie bij elkaar en nuttigen samen lekkere hapjes. Ik kan er alleen maar van genieten, niet alleen van het eten, maar vooral van de gezelligheid die erbij komt kijken! 

 

Dit blog is door Erfan geschreven naar aanleiding van de Iftar bij AFAS op 19 april 2022, die door Erfan zelf georganiseerd wordt. 

Meer lezen?