Auteur: Dick Verweij

HitB: Kinderen zijn (zoals altijd) weer de toekomst!

bron: Computerworld

Kinderen zijn uitermate geschikt om programmeren en beveiliging te leren, ziet lezer Dick Verweij.Deze week wordt het beveiligingscongres Hack in the Box in Amsterdam gehouden. Ook dit jaar gaan lezers van Computerworld en Webwereld naar de Beurs van Berlage om verslag te doen. Lezer Dick Verweij blikt vooruit en ziet een mooie toekomst voor kinderen.

Wat moet het toch heerlijk lijken voor oude rot zoals ik om als kind in deze tijd te leven. Waren we als kind al blij dat paps als een van de eerste in de jaren 80 een echte IBM XT bezat (yes... BASICA Rulez!) Vandaag de dag kan je als kind helemaal los gaan! De mogelijkheden zijn enorm: Code.org, Lego Mindstorms, Scratch. Echt... Je hebt als kind nu, als je een beetje interesse hebt in computers en programmeren, zoveel mogelijkheden.

Dat ontdekte ik ook toen ik een gastles programmeren mocht geven op een lokale basisschool. Je staat soms versteld hoe snel kinderen programmeren kunnen oppikken. Het lijkt wel of sommige kinderbreinen hard-wired zijn voor de oplossen van puzzels en programmeer-problemen. Het is ook zo eenvoudig, je hebt enkel een computer nodig. De meeste software is namelijk gewoon gratis.




 Kom je eenmaal als kind in contact met het programmeren, dan gaat er ook meteen een wereld voor je open. Zo was er ook een meisje in mijn groep dat, na een van de "hour of code" lessen op haar school, zo enthousiast raakte van het medium dat ze de volgende avonden thuis niet van de computer weg te slaan was. Enkele weken later werd ze dan ook de een van de finalisten in de landelijke beverwedstrijd, een wiskunde/informatica wedstrijd voor kinderen. Programmeren is leuk! Ik ben ook nog geen kind tegengekomen dat niet blij was als ze op eigen kracht een dergelijk probleem oploste. Het is die mentale overwinning die het programmeren haast verslavend maakt.

Programmeren op je zesde

Is hackersland is het ook niet veel anders, want daar mag zelfs een negenjarige de beursvloer openen: Reuben Paul uit Austin Texas. Dit cyber-wonderkind, verantwoordelijk voor het verzorgen van diverse spreekbeurten en keynotes op security conferenties, opent deze week de HAXPO, het expositiegedeelte van de HITB in Amsterdam. Natuurlijk, het helpt als je vader je al op vroege leeftijd laat kennis maken met de wereld van Infosec, maar toch sta je met je oren te klapperen als je dit kind hoort spreken over hashing-algoritmes en strong passwords.

Reuben is een natuurlijk een extreem voorbeeld, maar ook in Nederland komen er steeds meer initiatieven los rond het fenomeen "programmeren op de basisschool". Zo mag ik over een paar weken de inzendingen jureren van een programmeer wedstrijd in de regio Alkmaar. Gestart door enthousiaste basisschool leraar, die al met de programmeer lessen in groep 6 (!) bezig is. Ik kan dan ook elke leerkracht het van harte aanraden: begin er vroeg mee! Het kost haast niets, en de kinderen leren er zoveel van!

Wel blijven opletten

En het hacken? Natuurlijk moet je hierbij opletten. Ook Reuben Paul spreekt daar over mee. Zo ontwikkelde hij een kinderlijk eenvoudige app om wachtwoorden te checken op veiligheid. Want evenals het gevaar van cyberpesten wil je je kinderen niet opzadelen met gehackte iPhones of gepownde Android-tablets, die door hun vriendjes onklaar zijn gemaakt.

De negatieve aspecten van het internet/hacken kunnen niet vroeg genoeg onderwezen worden! Is je wachtwoord wel veilig genoeg? Zorg dat je niet alles op het internet gooit? Pas je op met dat openbare Skype-account? Vragen die in de klas van vandaag, net als de tafel van 8, niet overgeslagen mogen worden!

Meer lezen?