Auteur: Britt Breure

Hard werken én hard ontspannen

Vitaliteit staat sinds enkele jaren enorm in de belangstelling. In mijn rol als HR-directeur krijg ik dagelijks mails of LinkedIn verzoeken van bedrijven die AFAS willen ondersteunen op het gebied van vitaliteit. Op zich niet zo vreemd, bij AFAS wordt hard gewerkt. Dat blijkt ook uit de cijfers. In 2017 was de gemiddelde omzet per FTE € 307.400,-. Gelukkig heeft die groei geen effect op het ziekteverzuim, dat al een tijdje stabiel op 1,8 procent ligt. En dat willen we graag zo houden. Daarom doen we er alles aan om te zorgen dat onze mensen niet alleen hard werken, maar ook hard kunnen ontspannen.

Ontspannen en plezier maken zijn cruciaal. Wij proberen een omgeving te creëren die dit stimuleert. Op verschillende plaatsen in ons pand staan arcadekasten, voetbaltafels en sinds kort ook een pooltafel. En reken maar dat die gebruikt worden. Natuurlijk om te ontspannen, maar volgens mij gaat het effect verder. Het zorgt ook voor verbinding tussen collega’s. Een leuk feitje is dat onze arcadekasten ook gekoppeld zijn met onze vestigingen in België en het Caraïbisch gebied. Je speelt dus niet alleen voor jezelf, maar met en tegen je collega’s.

Gezond verstand
Je kunt natuurlijk denken dat 10 minuten poolen of gamen ten koste van de productiviteit gaat. Ik zie dat anders. In mijn ogen gaat iemand na een potje poolen veel frisser en effectiever aan de slag. Het is zeker niet de bedoeling om tijdens werktijd uren aan de pooltafel te staan. We gaan dat overigens niet controleren. Ook in dit soort situaties vertrouwen we op het gezond verstand van onze mensen.

Massage-vrijdag
De pooltafel is redelijk nieuw, maar we zorgen er al veel langer voor dat iedereen gezond en prettig kan werken. Dat gaat verder dan een gezonde lunch, de maandelijkse yogasessies en een fitnessruimte. We ontwikkelen en leveren software en ontkomen er niet aan dat mensen veel achter een scherm aan een bureau zitten. Met ergonomische werkplekken en sta-bureaus zorgen we in ieder geval dat iedereen, op zijn of haar eigen manier, prettig kan werken. Sinds kort hebben we ook een massagestoel. Deze stoel geeft massages op maat. Het is belangrijk dat de spieren van onze mensen soepel blijven. Na een kwartier in deze stoel kom je weer als herboren terug op je werkplek. En als je liever door echte handen gemasseerd wordt, zit je op vrijdag goed. Elke vrijdag komt onze AFAS-masseur langs.


Ontspanning toejuichen
Je gezondheid is in basis natuurlijk je eigen verantwoordelijkheid. Mensen moeten zelf weten hoe ze hun leven inrichten. Toch doen wij er op kantoor wel alles aan om een gezonde levensstijl te stimuleren. We juichen het alleen maar toe dat onze mensen deze faciliteiten daadwerkelijk gebruiken. Dat draagt bij aan de motivatie om samen en met plezier weer een extra stap met elkaar te zetten!

Meer lezen?