Auteur: AFAS Software B.V. - Dick Verweij

Geen gepuber meer: open source is volwassen

Een blog van Dick Verweij, Software Architect bij AFAS. Dick ging op bezoek bij het GitHub Sattelite evenement in Amsterdam. Dit blog is eerder gepubliceerd op webwereld.nl

Na jaren van openlijke beschimping, heeft Open source eindelijk die status bereikt die het verdiende. Open source ontwikkeling is volwassen. Althans dat is het credo van GitHub Inc, een bedrijf uit de valley; silicon valley uiteraard.

Het Amerikaanse bedrijf is volledig gefinancierd door private partijen (lees: venture capatalists).Want open source is sexy. Niet alleen hebben (grote) bedrijven open source nu omarmd. Ook organisaties die een aantal jaren geleden faliekant tegen open source waren, zijn nu prominent op GitHub te vinden.

Open source werkt

Waarom is de ban nu van open source? Zijn de gepatenteerde bedrijfsgeheimen nu wel veilig waar iedereen ze kan vinden? Of zijn de heilige huisjes van de vroegere struisvogelpolitiek nu eindelijk afgebroken? 

Een van de sterkste argumenten is dat het gewoon werkt. De code wordt er beter op, bugs worden sneller gevonden en die luie programmeurs die normaliter de codestandaarden aan hun laars lapten, met het "peer-review" spook om de hoek, weten ze wel beter. De hele wereld ziet hun gepruts! En natuurlijk het bekende argument: open source is "gratis". Er is altijd wel een of andere nerd die thuis in het weekend bezig met het optimaliseren van net dat stukje mobiele software dat je nodig hebt.

GitHub als knooppunt van expertise

GitHub is, zoals de naam al doet vermoeden, louter de (cloud)opslag van duizenden open source-projecten, met het versiecontrolesysteem Git als basis. Variërend van chatbots tot volledige programmeeromgevingen. Op GitHub is alles te vinden.

Ook de naadloze integratie met allerlei CLI (command line interface) omgevingen heeft gezorgd voor een explosieve groei aan projecten. Het biedt een manier om snel te kunnen meeliften met de nieuwste ontwikkelingen en jouw eigen ideeën te kunnen testen.

GitHub, onder meer groot geworden door de open source-drang bij de overheid, is niet meer weg te denken uit het huidig ontwikkellandschap. Tenzij je onder de spreekwoordelijke steen leeft en nog steeds programmeert met de oude technieken is GitHub het onbetwiste hulpmiddel.

Multinationals are go!

Open source jarenlang de grootste angst van de door aandeelhouders gedreven multinationals, kende van aanvang een grote aanhang bij de overheid en publieke sector. Grote bedrijven zoals Microsoft moesten niets hebben van het in hun ogen "hippie GPL rubbish".

Nota bene Steve Ballmer vergeleek Linux in 2001 nog met een dodelijke ziekte. Nu is Microsoft niet meer weg te slaan uit de open source-community. Maar ook het elitaire Apple heeft met de open source-gang van Swift een enorme stap in de goede richting gezet.

Europe is leading

GitHub, een 500 man groot bedrijf uit San Francisco, weet dit ook. Met grote sponsors heeft het bedrijf zijn jaarlijkse event deze keer georganiseerd in Europa. Voor 300 euro de man, komen de ontwikkelaars uit alle windstreken in grote aantallen naar Amsterdam.

Waarom Amsterdam? Naast dat het natuurlijk de "hippie-capital" van Europa is, lopen we hier voorop in open source-development. Europa is de grootste bijdrager aan GitHub-projecten. Met ons eigen kikkerlandje in de top 10. Dit natuurlijk na jarenlange support vanuit de publieke sector, als tegenwicht tegen de monopolies van de techneuten van weleer. Goed bezig dus!

Valkuilen

Natuurlijk moet je uitkijken met open source. Is het veilig genoeg? Is het stabiel? Is het future-proof? Nu komt het mooie van een grote community om de hoek kijken. Hoe beoordeel je goede open source software? Simpel. Is er weinig activiteit, wordt er niet op verzoeken gereageerd, wordt er niet actief met de huidige ontwikkelingen omgesprongen?

Of is de laatste update jaren geleden geweest, en zijn er weinig gebruikers en verhoudingsgewijs veel issues? Dan weet je dat je moet oppassen. En natuurlijk kan je altijd precies zien wat gebeurd onder de motorkap. Zoals altijd moet je oppassen als het om veiligheid gaat en weten wat je doet.

Command line is back in business

Wat kan het betekenen voor jouw ontwikkeling en wat betekent het voor de dagelijkse gang van zaken? Hoe kan je nog meer gebruik maken van de tools en de open source omgeving die GitHub je biedt? Mijn advies: installeer Node.js met de uitstekende packagetool NPM. En installeer dan het platform naar keuze.

Ook biedt NPM eenvoudige publicatie van jouw open source projecten, met naadloze integratie van Github. Visual basic- en excel-scriptjes houden bedrijven niet meer op de been. Iedere ontwikkelaar met een beetje zelfrespect kan niet meer zonder CLI-development.

Weg met alle visuele tools, en de drag-and-drop eyecandy van een IDE. Installeer een CLI-platform en het enige waar voor je nog een "XXX studio" voor nodig heb is voor de Intellisense ™ en de betere code-editor.

Meer lezen?