Auteur: Rik ten Wolde

Feeling Good

Het voelt een beetje als een vervroegd verjaardagscadeautje dat we vandaag mogen uitpakken: de HMH gaat vanaf 1 januari 2017 AFAS Live heten. Maar waarom voelt het als mijn verjaardagcadeautje, terwijl het ‘gewoon iets van het werk is’? Nou, dan moet ik je toch even meenemen in mijn historie.

Ik kom de dag niet door zonder naar de radio te luisteren of een album op te zetten. Ik heb in mijn studententijd 6 jaar in een platenzaak gewerkt. Ik ben altijd naar liveconcerten gegaan als de portemonnee dat toeliet. Ik ben dus echt een muziekliefhebber en heb honderden concerten bezocht, waarvan een heel aantal memorabele. Ik noem Amy Winehouse, Balthazar, Das Pop, Bon Iver, Ray Lamontagne en kort geleden nog op mijn eigen vrijgezellenfeest de Jeugd van Tegenwoordig.

Maar één van mijn meest memorabele concerten moet toch wel Muse in 2001 zijn geweest. Het was op 9 oktober, ik weet het nog heel goed. Het was in de HMH, ja. En waarom was het zo bijzonder? Het was die dag mijn verjaardag: ik werd 18 jaar: de start van mijn volwassen leven. En precies op die dag ging ik, samen met mijn vrienden, naar de band die op dat moment het allertofst vond.

It's a new dawn
It's a new day
It's a new life
For me
And I'm feeling good

En van de allertofste band vond ik toen ‘Feeling Good’ het aller-allertofste nummer, dat dan weer het meest bekend is in de uitvoering van Nina Simone (maar laat ik geen Leo Blokhuis spelen, dan hou ik niet meer op…)  Die versie van Muse, die vond ik wel zo ongelooflijk goed, dat dát het nummer was waarvoor ik die avond kwam. En ja hoor: ze speelden ‘m! Alsof het zo bedoeld was. Die avond, tijdens dat concert van Muse, op míjn verjaardag had ik het gevoel dat het speciaal voor míj was.

En ja hoor: ze speelden ‘m!

Dat is wat (live)muziek met je kan doen: het raakt je. Het kan je in extase brengen, het kan een houten klaas als ik laten swingen en het soms maakt het je aan het huilen. Kortom: het maakt blijvende herinneringen. Zo heb ik één van de betaalmuntjes van dat specifieke concert van Muse op 9 oktober 2001 altijd bewaard. En daarom vind ik het zo ontzettend gaaf dat we vanaf 1 januari de naamgevend partner worden van die mooie venue in Amsterdam en het ook een beetje als míjn cadeautje voelt.

Toen ik het nieuws voor het eerst hoorde, kon ik het zelf moeilijk beseffen. Daar, waar ik zoveel herinneringen heb gemaakt, van AFAS? Vandaag mag het dan eindelijk naar buiten. De afgelopen tijd zijn we met een klein team heel druk bezig geweest met de voorbereidingen voor deze bekendmaking, en tot aan 1 januari zullen we dat ook nog wel even blijven. Maar voor mij persoonlijk voelt dat alleen maar als heel bevoorrecht zijn. En ik kan nu al niet wachten op de nieuwe herinneringen die we daar zullen maken… and I'm feeling good!


Meer lezen?