Het voetbal telt de meeste fans op aarde. Fans dragen een club, soms zelfs naar een overwinning. Hoewel clubliefde vaak al met de paplepel wordt ingegoten, weten de organisaties dondersgoed dat zij de relaties met hun aanhangers elke dag moeten versterken. Niet alleen om nieuwe enthousiastelingen te kweken, maar zeker ook om de trouwe fans dicht bij zich te houden. Jaren geleden kon dat nog met een gratis petje bij een seizoenskaart of een tweede gehaktbal gratis in de pauze. Inmiddels weet zowel het publiek als de club dat het beter kan.
Toegegeven, niet iedereen zit zondagavond verkneukelend op de bank om nóg een keer die pass van Berghuis of goal van Depay te zien. Ik ook niet. Maar het is vast herkenbaar: de passie voor een sport, spel of interesse. Als je bezoekers of geïnteresseerden aan je bindt, je goede service en klantvriendelijkheid biedt, dan heb je er voordat je het weet een schare fans bij. En fans gaan voor hun passie door het vuur.
Met deze kijk op relaties tussen klanten en bedrijven, lopen voetbalclubs ver vooruit als het gaat om FRM - Fan Relationship Marketing. Zij gebruiken niet alleen maar (digitale) kaartenbakken met persoonlijke informatie. De clubs combineren de kennis van CRM met de mogelijkheden van FRM. Zij weten wie hun bewonderaars zijn, wat zij voor elkaar kunnen betekenen en wat zij leuk vinden.
Zo kunnen de jongsten telgen de bal aftrappen bij het belofteteam van een grote club (zij zijn immers de nieuwe generatie fans). Vaders en moeders worden getrakteerd op speciale aanbiedingen. Opa´s en oma´s ontmoeten de voetbalsterren van ´toen´onder het genot van een Advocaatje en singles ontmoeten hun wederhelft tijdens de open dag, de trainingsdag of een exclusieve rondleiding.
De clubs richten zich niet alleen op het scoren, maar vooral op het samenspel. Met je fan in contact komen, vragen wat hij wil en verwacht van de club. Alleen op zo´n manier kun je, ook als bedrijf, een open en toegankelijke relatie opbouwen en onderhouden met je fans. Toeschouwers zitten volgende week in een ander stadion, terwijl fans altijd op de eerste rij willen zitten. In voor- en tegenspoed…
Vergeet daarbij niet dat social media een actieve rol speelt. Eerder schreef ik al over het effect SRM - Social Relationship Marketing; interactief en direct contact onderhouden met je klanten via social media is van levensbelang. Tel daar FRM bij op en je hebt een prachtig driehoekje: CRM geeft je alle benodigde basis informatie snel en gemakkelijk, SRM helpt je (inter)actief contact te onderhouden met je fans, FRM geeft je de handvatten om alle informatie om te zetten in acties die de klant onlosmakend verbindt met jouw club of bedrijf.
Eerlijk is eerlijk, bij AFAS hebben wij geen FRM-systeem, het is een mentaliteit van de hele organisatie om klanten te zien als fans van je product, dienst en bedrijf. We gebruiken wel alle uithoeken van ons ERP-systeem waarbij CRM de basis vormt van alles wat we doen. In dat licht kunnen we nog veel leren van AZ en KV Mechelen.
De plek op de reservebank is te lang gevuld door marketing. Iedereen weet dat het leuker is om mee te doen en aan te haken nu het nog kan. Dus ga dat veld in en geef de mensen waar ze voor zijn gekomen en voor willen blijven; kwaliteit, service, (inter)activiteit en verbinding. Om met Johan Cruijff te spreken: "Je gaat het pas zien als je het door hebt”. Ik hoop dus dat je het doorhebt. Fans are for life.