Auteur: Myrthe Marquering

Een jaar lang cursussen vanuit het thuiskantoor

De lessen van een jaar online opleiden

Precies een jaar geleden brachten we al onze cursussen online. Iets waarvan we dachten dat het niet kon. Zéker niet van de ene op de andere dag. Het werd een succes. Voor onze klanten én ons. Natuurlijk leren we ook zelf nog elke dag. En denken we na over hoe de ideale toekomst eruit ziet. 
Dit ging er goed

De harde kant van de opleidingen hadden we snel voor elkaar. De uitnodigingen, het in gebruik nemen van Teams, we hebben het allemaal geautomatiseerd. En het opleidingsmateriaal is nu helemaal geschikt voor opleidingen op afstand. Sterker nog: dat is beter dan toen we nog cursussen in Leusden gaven. Tot vorig jaar stond de demo-omgeving voor cursisten lokaal op de pc’s in de trainingsruimtes in Leusden. Als een programmaatje dus. Dat stond als een huis, maar was weinig flexibel, en in ieder geval niet geschikt voor cursussen op afstand. Nu hebben we een online oefenomgeving gemaakt. Daarin zitten meer functionaliteiten dan in de eerste versie (zoals dashboards en online handtekeningen), én deelnemers hebben langer toegang: een dag van te voren, de dag zelf, en de dag erna. Zo kunnen ze uitgebreid leren en oefenen.

Dit is wat we leren

We hebben onze cursussen in volle vaart online gebracht. Dat betekent ook dat er nog steeds dingen beter kunnen. Juist omdat we willen dat deelnemers meer dan tevreden zijn. Om daar gericht aan te werken, hebben we ons evaluatieformulier uitgebreid en gedetailleerder gemaakt. Zodat we zo concreet mogelijke feedback krijgen waar we meteen wat mee kunnen doen, en waar we analyses op los kunnen laten. Die feedback komt weer automatisch in onze workflow. Zo weten we zeker dat het opgepakt wordt.

Eén van de dingen die we oppakken, is online docentschap. Dat is écht wat anders dan lesgeven in een fysieke cursusruimte. Je kunt niet zomaar even naar iemand toelopen, om aan te wijzen wat je bedoelt, en je kunt niet even met zijn allen naar buiten lopen voor een kop koffie met iets lekkers erbij. Die informele momenten moet je op een andere manier invullen, en dat leren we steeds beter. We hebben een online docentenportal waar we docenten tips and tricks geven, en waar docenten ervaringen delen.

Dit is de ideale toekomst

Online en fysiek zijn allebéi geweldig, ontdekten we. Online is laagdrempelig, scheelt reistijd, en is supereffectief voor ervaren AFAS-beheerders. Bovendien kun je online heel snel schakelen met de juiste persoon. Offline kunnen we cursisten een echte AFAS-beleving bieden. Met taartjes, een mooie lunch én met werkplekken waar alles tiptop voor elkaar is. Fijn voor mensen die thuis geen twee schermen hebben, en voor mensen die nog onwennig zijn met onze software in het algemeen. Voor hen is het prettig dat een docent over hun schouder meekijkt. De ideale mix, dáár gaat het om.

Meer lezen?