Auteur: Bas Westerweel Producties - Bas Westerweel

Echte verbinding

Een gastblog van Bas Westerweel

Als het als bedrijf goed met je gaat en je de kans krijgt om daardoor ook goed te geven is het goed, goed doordacht en goed te geven aan de goede zaak.

Ik had natuurlijk ook maatschappelijk verantwoord ondernemen kunnen schrijven maar dat past in mijn beleving niet bij wat er bij de challenges van AFAS gebeurt. Past AFAS eigenlijk ook niet. Maar goed, voor de derde keer op rij zette AFAS de deuren open voor de MVO Challenge. Een dag waarop geld wordt gegeven aan mensen met passie, mensen met het hart op de goede plek. Mensen die zich inzetten voor het goede doel.

Er zijn van die dagen dat zou je willen dat  je erbij zou zijn geweest.
Gewoon even achter de gordijnen op het podium had kunnen staan. Om de hoek van de deur had kunnen meeluisteren of gewoon in de zaal had mogen zitten. Kijken, luisteren. Meer niet. Hoofd stil, gedachtes uit. Ontvangen.

8 december 2015 was zo’n dag. Op het podium van het AFAS Da Vinci theater in Leusden kregen 8 bijzondere verhalen de kans om gehoord te worden. Verhalen op een podium die woord voor woord bedoeld waren om toehoorders te overtuigen van urgentie en belang. En dat deden ze. De stiltes in de zaal waren prachtig. Aandachtig. Af en toe klonk er een snik. 

‘Dat mensen op Madagaskar net als bij ons in Nederland het recht hebben op simpele medische zorg. Kunnen meiden in de favela’s in Rio niet opgeleid worden tot rolmodellen? Hoe kun je met een koor ieder jaar weer veel geld inzamelen voor kankerbestrijding? Mensen die vergeten en vergeten wórden moeten toch af en toe een mooi verhaal worden voorgelezen? Al die jongeren die gewoon thuis zouden moeten kunnen zeggen, moeten die niet ook gewoon een thuis hebben? Een  zelfstandig wonend mens met een beperking mag toch ook in een mooi ingericht huis wonen? Als je huisdier weg is, kan een zoek-app dan geen uitkomst bieden? Ik wil zo graag dat mensen die gepest worden echt ergens terecht kunnen, dat ze gekend zijn.’

Ja ga daar maar eens aan staan als jury. Hoe moet je geld verdelen over de verschillende doelen? 


Geld dient ter ondersteuning en is nooit meer waard dan het doel zelf. Dat begrijpen ze bij AFAS maar al te goed. Daarom is er een MVO Challenge. Natuurlijk is ook dit jaar de verdeling van geld weer volledig naar tevredenheid gelukt. Heeft de jury de juiste keuze gemaakt. Maar nog mooier is dat er een echte verbinding tot stand komt tussen AFAS en de goede doelen, doordat het geld in delen wordt uitgekeerd, zodat er daardoor een hechte band ontstaat. Wie goed doet goed ontmoet.

Meer lezen?