Auteur: Meindert Kramer

Digitaal factureren!

Een gastblog van Meindert Kramer - MK Administraties

Dit jaar zijn wij bij MK Administratie begonnen met het digitaal factureren van onze klanten. Dit is al vele jaren mogelijk in AFAS Profit. Toch weerhield mij steeds onzinnige excuses (‘Een klant wil graag papier in handen’, etc.) om mijn facturen te digitaliseren.

Twee jaar geleden ben ik maar begonnen om zelf de facturen in te scannen en als e-factuur te boeken in mijn inkoopadministratie. Wat is dit fantastisch! Een factuur heb je binnen no-time teruggevonden! Degene die de factuur moeten zien, zien de factuur meteen en altijd wanneer zij willen. Prijsverschillen zie je sneller, je kan je leveranciers makkelijker aanspreken, je raakt de factuur nooit kwijt... Wat een tijdsbesparing.


Er is echter één nadeel: je moet de facturen inscannen. Behalve van de bedrijven die al aan je gedacht hebben en de facturen mailen, ideaal! Daarom heb ik met ingang van 1 januari 2015 besloten om aan dit ideaal mee te werken en zelf óók digitaal te factureren. 

Ik heb een veel mooiere factuur gemaakt, met een smiley erop (geeft het betaalgedrag aan), de openstaande posten erop en een verfrissende uitstraling. Wat een genot om te zien. De eerste facturen zijn de deur uit, wat een tijdwinst! Niet meer wachten op de printer, geen facturen meer vouwen en in enveloppen stoppen, niet meer frankeren en niet meer wegbrengen naar het postkantoor, geweldig! Tevens bespaar ik een hoop geld; geen briefpapier, geen enveloppen en geen postzegels. Wat een win-win situatie! Jammer voor PostNL of toch niet? Bij mijn laatste factuur zat namelijk het volgende schrijven:

Zelfs PostNL heeft liever dat wij overgaan op een digitale factuur via e-mail dan postzegels plakken (die zij zelf verkopen). Ik ben voor nog meer tijdswinst want u en ik hoeven dan ook niet meer in te scannen en het scheelt een berg papier, wat weer beter voor het milieu is. Daarom is mijn wens om alle facturen via de e-mail te krijgen en het liefst met UBL-bestand (scheelt ook nog tijd met het inboeken van de factuur). Dan kan ik e-factuur in AFAS Profit nog beter benutten, dat wilt u toch ook!

Meer lezen?