Auteur: Martijn Delahaye

Daklozen onder elkaar

Op 10 augustus ging het dak eraf. Het AFAS Stadion van voetbalclub AZ dakloos. En dat in ons 10e (!) jaar als hoofdsponsor. Weg festiviteiten, veel belangrijker nog: geen persoonlijk leed. Vier maanden lang hadden de supporters, de spelers, de staf, de begeleiding, catering, beveiliging en overige medewerkers van AZ geen thuis.

Onzekerheid over het dakloze stadion. Met omzwervingen in Enschede en vooral Den Haag (ADO Bedankt!) begon het seizoen. Elke wedstrijd een waanzinnige transformatie in Den Haag van groen/geel naar rood, wit en AFAS blauw. Elke wedstrijd 'uit', hoe ga je dit als hoofdsponsor invullen? In ieder geval het goede voorbeeld geven. Het voelde als een bekeravontuur.

Vorige week werd het veld en de tribune weer veilig verklaard voor publiek. We konden weer thuis spelen, in de open lucht weliswaar, dakloos. December, donker, koud, nat, maar Back in Town. En net op tijd voor die belangrijke wedstrijd tegen Ajax. De eerste dakloze avond in Alkmaar kreeg een magisch tintje.

Zonder dak gaat het leven door

Onlangs las ik dit artikel en kwam ik erachter dat er eigenlijk schrikbarend veel mensen in Nederland zonder dak leven. En met deze donkere dagen, regenachtig en koud weer gingen m’n gedachten uit naar deze mensen. Kunnen we iets doen? Vroeg ik aan de mensen van AZ die net op adem kwamen van vier maanden intensief verhuizen van en naar Den Haag.Zonder dak iets doen voor daklozen

AZ kwam onmiddellijk in actie en in korte tijd werd het geregeld. Op woensdag 18 december tijdens de wedstrijd AZ – Groene Ster voor de KNVB beker nodigen AZ en AFAS daklozen uit. Een mooi avondje voetbal, hete choco, met warme sjaal en muts, voor dak- en thuislozen. In een stadion zonder dak. Het is slechts een druppel op een gloeiende plaat, maar ik hoop dat we veel mensen een mooie avond bezorgen.


Vertegenwoordig jij een organisatie voor of vanuit daklozen en heb je interesse in een dakloze Bekerwedstrijd? Laat het me weten via marketing@afas.nlMeer lezen?