Auteur: Martijn Delahaye

Content is een sprookje!

Het AFAS Sprookjesconcert zit er weer op. Wat is het toch een geweldig feest voor de hele familie.

In totaal zagen in 2012, 2013 en 2014 meer dan 75.000 (!) kinderen en hun ouders een spectaculaire voorstelling met Maud, Sita, Ron Link en Geert Hoes als hoofdrolspelers. Echt grote sterren in het land van kids. Wij hadden voor onze voorstelling afgelopen zaterdag in het Pinksterweekend meer dan 3000 grote, maar vooral kleine 'relaties' uitgenodigd voor een unieke VIP-show.

Mag je dat eigenlijk zo zeggen, kleine relaties? Is het geaccepteerd om (content)marketing te doen op de kinderen van je (potentiele) klanten? Als je het zo zegt, dan voel het een beetje raar. Een beetje zoals die gekke clown die met een hele grote glimlach en een trits gele ballonnen je gezin ‘snel’ eten vol vet, suiker en zout verkoopt.

Content… je verzuipt erin tegenwoordig! Maar vaak zie ik dat dit nog uitsluitend in woord, beeld en geluid (YouTube) of plaatjes gebeurt. Evenementen worden vaak vergeten, maar waarom is dat eigenlijk? Op evenementen ontmoet je elkaar persoonlijk en kan je klanten en gebruikers elkaar laten inspireren. Een logisch en bijna vanzelfsprekend gevolg hiervan is merkvoorkeur. En dát is natuurlijk weer een van de belangrijkste pijlers in de wereld van marketing. Ben benieuwd of iemand mij gaat tegenspreken, doe dat gerust via Twitter.

Bij AFAS zijn wij dagelijks bezig om relevant te communiceren in het aankoopproces van klanten en personen. Hoe verder weg van het aankoopmoment, hoe minder commercieel de boodschap. Het opbouwen van merkvoorkeur is hierbij een belangrijk doel.

Godfather of contentmarketing, Joe Pulizzi, noemt drie centrale begrippen in het creëren van merkvoorkeur met contentmarketing: know, like, trust. Contentmarketing gaat niet over jouw merk, jouw organisatie of over jouw product. Contentmarketing gaat over je (potentiële) klant. Je wijst hem de weg op zijn klantreis, door relevante en interessante content te bieden. Op het juiste moment, op de juiste plaats, via het juiste kanaal.

Uiteraard was ik afgelopen weekend zelf van de partij, ik zit gelukkig midden in de doelgroep. Mijn kids (3 en 4) wisten nog feilloos hoe het vorig jaar was. ‘Mogen we weer zelf een ijsje maken én is die draaimolen er nog met dat blauwe autootje met dat oranje lampje én gaan we weer frietjes eten?’ Over merkvoorkeur gesproken……

Meer lezen?