Auteur: Richard Haeck

Blij met je werk….GASTVRIJHEID

Een gastblog van Richard Haeck

Woensdag had ik een mooie ervaring. Allereerst bij een fantastisch bedrijf op bezoek: AFAS. Daarbij erg onder de indruk van hetgeen ze voor de klanten doen. Een totale geïntegreerde ontvangst, geen balies, wel gastvrouwen en gericht op de bezoeker. Ik neem je even mee.

Je komt binnen en wordt in de hal door een keurig geklede gastvrouw ontvangen. Ze vraagt of je voor een training of bezoek komt. Daarna loopt ze met je naar een wand waar ze je vraagt de eerste drie letters van je achternaam in te voeren op een scherm. Dan komt je naam in het scherm te staan en met wie je een afspraak hebt. Je klikt dit aan. Dan wordt er gevraagd een foto te maken, direct vanaf dezelfde plek. Vier snelle foto’s en je mag kiezen op welke achtergrond van voor een badge je beste van de vier wenst te hebben. In nog geen 1,5 minuut heb je je eigen gepersonaliseerde badge. Ondertussen heeft je contactpersoon een bericht gekregen en komt je keurig ophalen. Deze neemt je natuurlijk mee in een rondgang langs het auditorium (red. ze ontvangen 40.000 bezoekers per jaar in het pand).

Echt in één woord: gastvrij. En dat voor een software dienstverlener. Ze hebben zelfs een kastje bij de deur met opladers voor telefoons, kun je daar je telefoon even opladen als je toch een gesprek in gaat.

Professionele Horeca

Vlak erna had ik twee afspraken in de ‘professionele horeca’. Bij de eerste was er een non-verbale communicatie waar de honden geen brood van lusten. Daarnaast deed die dame echt haar werk. Dus niets passie, lol en bezig zijn met de gast. Anders dan de gastvrouw bij AFAS.

Bij de tweede, een lunch bij perron 4/5 op Amersfoort, was het gewoon onkunde. Deze dame ging uitleggen dat er geen dagsoep was omdat de soep die ze bedacht hadden in de portie als dagsoep niet meer lekker zou zijn. Waarom heb je die soep dan als dagsoep zou je zeggen? Toen ik de gegaarde kalfsstaart vroeg kreeg ik als antwoord dat dit 45 minuten ging duren. Get real! Je zit op een station en mikt op zakenreizigers. Zo een gerecht kun je zo klaar hebben staan dat je het in 10 minuten op tafel krijgt. Denk eens goed na over je gasten en heb oprechte interesse daarvoor. Overigens de locatie is fantastisch mooi. Echter niet te vinden door gebrek aan bewegwijzering, zichtbaarheid en routing. Verder is het personeel niet echt bezig met de gasten. We zaten er alleen (tijdens de lunch).

Wat is goede gastvrijheid?

Inderdaad wanneer de medewerkers blij zijn. Gastblijheid dus. Als ze zin hebben in het werk, het een leuke plek vinden en dat ook uitstralen. De lol en het plezier waarmee ze werken en trots zijn, daar gaat het volgens mij om. De taak dus aan leidinggevende om echt daar aandacht voor te hebben.

Wanneer spreken we samen over gastblijheid? Want het is te leren!

Meer lezen?