Auteur: Gerben Eversdijk

Bijpraten over mooie dingen

Het was een mooie dag in september. De zon scheen weer volop na een paar donkere dagen. Die dag zouden we met het team op stap gaan. Even samen ontspannen. Maar voordat het uitje begon, had ik eerst nog een gesprek met Piet en Bas voor de boeg. ‘Bijpraten over mooie dingen’ stond er in de outlook-uitnodiging. Met enige spanning gaf ik mijn vrouw een kus en stapte in de auto.

‘Weet je waarover het gaat’, vroeg Bas even later. Nu weet ik na ruim 12 jaar AFAS dat je van alles kunt bedenken, maar uiteindelijk wordt het dat wat je niet hebt bedacht. Zo ook in dit geval. “AFAS gaat de AFAS Foundation oprichten. Ieder jaar stellen wij twee en een half miljoen euro beschikbaar. Wij willen dromen van mensen waarmaken. Doe je mee in het bestuur? Het gaat je leven veranderen. Denk er een weekend over na en laat het ons weten”.

Ik liep terug naar mijn werkplek. “Maar hé, hier hoef ik niet over na te denken. Dit is héél gaaf. De uitdaging, het vertrouwen, de mogelijkheid anders waardevol te kunnen zijn”. Ik twijfel geen seconde en doe mee.

Die avond neemt Alfred, één van de steunpilaren in mijn team, mij apart. “En, grote veranderingen op komst?” Ik mompel wat over dat we nu moeten BBQ-en. In december hoort hij het wel. Alfred is een mooi mens met een ruim hart voor andere mensen. Hij zou het ook erg gaaf vinden om dit te doen. Als hij medewerker van het jaar wordt komt ie ook in het bestuur.

Zo begon de AFAS Foundation.

Het bestuur

Erik van de Ven is een inspirerende kerel, die ruim een jaar bij AFAS werkt en medeverantwoordelijk is voor de ontwikkeling van het nieuwe product ProfitNext. Hij was klaar met het gebrek aan zingeving bij zijn vorige werkgever, vertelt hij. Dat hij ook in het bestuur van de Foundation komt is voor hem echt de kers op de taart.

Jeroen de Beer is medewerker van het jaar 2015. Hij lijkt qua uiterlijk enorm op Bill Gates, alleen heeft ie niet zoveel geld. Voor hem geen Bill&Melinda&Jeroen Gates Foundation maar de AFAS Foundation. Met veel energie richt hij zich op de lancering van www.afas.foundation.

Carolien Wesselink van Marketing en Roos van der Spek van Consultancy. Twee jonge, veelbelovende collega’s. Ze zijn sprakeloos als ze horen dat ze al in februari naar Congo gaan voor een evaluatie van de projecten die wij daar ondersteunen. 

Dan is Bas van der Veldt er als inspirator van het bestuur. De AFAS Foundation inspireert beter doen. Om dat te bereiken inspireren wij elkaar. Om écht anders te zijn. 

Last but not least Piet Mars. Piet is de penningmeester. Wie Piet kent moet daar hard om lachen. Hij zou het bestuur namelijk ook met gemak in z’n ééntje kunnen vormen.


Wat heb ik aan de AFAS Foundation?

De AFAS Foundation is óók van jou! Van mij? Ja, van jou. Want jou daag ik uit om mooie projecten in te dienen, die wij mogelijk kunnen maken. Uitdagende en ondernemende projecten op het gebied van onderwijs, gezondheidszorg en maatschappij in het binnen- en buitenland. 

Natuurlijk, we dagen je uit. Je krijgt het geld niet zomaar. Maar jouw droom wordt werkelijkheid in de AFAS Foundation. Bijvoorbeeld door de MVO Challenge. Vandaag hebben acht mensen indrukwekkende presentaties van hun projecten gegeven. Over mooie én verdrietige momenten in het leven. Soms was er kippenvel. Soms waren er tranen. Dit zijn de mooie dingen!

Gerben Eversdijk, bestuur AFAS Foundation

Meer lezen?