Auteur: AFAS Software B.V. - Gert van Assen

AFAS Academy volgens graffiti artist

Ergens in juli 2015 was het…. Herman zegt (tussen neus en lippen): “Gert, regel even een bordje met AFAS Academy erop, dan weten bezoekers welke afdeling dit is.” Nee, als we het dan toch doen, dan wil ik iets dat cool, vet en anders is.

Via een collega kom ik bij graffiti artist Christopher Snowden terecht en deel met hem mijn idee. Enthousiaste gast, die wel van een uitdaging houdt. Al snel merkt ie dat ik (AFAS) niet een alledaagse klant ben. We willen het onderste uit de kan en dat dwingt hem tot het uiterste en om nog niet eerder gebruikte technieken toe te passen.


Hiernaast wat schetsen die aan het begin zijn gemaakt door Christopher, alvorens we tot een “definitief” ontwerp/voorstel zijn gekomen.

Maar gaan we het direct op de muur doen of is er een andere manier die mooier/beter en efficiënter is? Ja… om de AFAS Academy goed uit te kunnen beelden moeten we het proces in stukken hakken. Zo kwamen we op het idee om een drieluik te maken. En dan niet op de muur maar op MDF (2,57 x 1,60), flinke jongens dus en dat driemaal. AFAS regelde de MDF platen en liet deze bezorgen bij Christopher in een antikraakpand. Heel ver weggestopt in de oude machinekamer van het pand stonden de 3 MDF-platen met een bouwlamp erop! Christopher heeft +/- 80 uur mogen doorbrengen in deze ruimte en ja, natuurlijk waren er momenten dat ie door de MDF-platen de kunst niet meer zag.

Iedere week reed ik even langs om Christopher een hart onder de riem te steken. Wekelijks viel ik weer van de ene in de andere verbazing! Ik als niet creatief persoon, vind een mooi getekend poppetje al SUPER VET, laat staan dit kunststuk.


24-09-2015: Het eerste bezoek aan de ART-Bunker van Christopher en de eerste grove aanzet tot… #ProjectAcademy.Man, ik was nu al onder de indruk, maar Christopher vertelde me dat het leukste is om de details aan te brengen (waren die er nog niet dan…?) Door mijn enthousiasme kon hij er weer een aantal uur tegenaan in zijn donkere bunker! Op naar het volgende bezoek:Het blijft bijzonder knap dat iemand dit kan maken en hij bleef maar zeggen:,"Het is nog lang niet af. Het wordt alleen maar mooier." Hier en daar hadden we een gezonde discussie over het ontwerp, dat we zaken weg moesten laten of juist moesten toevoegen. Omdat Christopher ook bij AFAS is geweest en hij alles heeft gezien en zelf kunnen ervaren, kon hij aan veel zaken zelf invulling geven. Hij heeft daarvoor ook vrijbrief gekregen. Dit was ook zeker een pré, dat hij zelf zaken kon toevoegen/aanpassen. Hij met zijn ervaring kan dat beter inschatten dan iemand die veel van zijn tijd doorbrengt achter een beeldscherm!

We naderen het einde en steeds meer details worden duidelijk, de weg die door de drieluik heen blijft lopen, de cockpit, OPB-termen, headset, toetsenbord, ladder en AFAS Stropdas! Whow, hoe zouden de collega’s het vinden en zou het wel goed uitkomen op de afdeling? Tja, je wil het zo goed mogelijk doen, want het is wel het kunststuk van ons allemaal. Het vertelt ons succesverhaal over de AFAS Academy.


We doen hier en daar nog wat concessies, maar het basisontwerp en gedachten houden we in stand. Het is door de goede samenwerking en het tussendoor sparren alleen maar mooier geworden!

Christopher is klaar! We spreken af dat we de drieluik op woensdag 28-10-2015 komen halen! Zo gezegd zo gedaan… Helaas passen ze niet in ons AFAS-busje. We vragen Marcus Interieur, die bezig is met de nieuwe vloer in onze pantry’s. Hij heeft een bus, die HEEL lang is…. Nogmaals dank voor je hulp!

YES, #ProjectAcademy staat op zijn plek! Die MDF “plaatjes” zien er lichter uit, dan dat ze zijn.  Nu was het wachten op ons manusje van alles Dick. Maar omdat we rond de AFAS Open zaten, was het even het juiste moment vinden. Daarbij wilde hij eerst goed uitzoeken hoe hij de drieluik ging monteren. 

Op maandag 23-11-2015 hebben we middels een officieel moment het geheel onthuld en staan we samen voor ons prachtige kunststuk…. we gaan er zeker een vervolg aan geven!

#Project Academy
Artiest: Christopher Snowden

Manuren: 80 uur
Technieken: Shading, pointilism, fading en geduld
Omschrijving: Op geheel eigen wijze heeft Christopher op basis van de input vanuit AFAS het AFAS Academy traject een gezicht gegeven. Dit unieke drieluik bevat toewijding, vakmanschap, visie en enthousiasme. En vertelt het verhaal van iedereen die start op de AFAS Academy.

Heb jij als particulier of bedrijf ook interesse in zo’n uniek handgemaakt kunststuk, Christopher Snowden is je man!

Meer lezen?