Auteur: Marco Jansen

10 jaar SBR bij AFAS. Tijd voor een feestje?

SBR, huhhh? Wat is dat?

Standard Business Reporting (SBR) is het afgesproken “transportmiddel” om je gegevens (bijvoorbeeld een aangifte inkomstenbelasting) bij een uitvragende partij (zoals de belastingdienst) af te leveren. Tien jaar geleden zijn we begonnen met de verkorte winstaangifte en in de loop van de tijd hebben we meer dan 400 verschillende berichten ondersteund. Per jaar worden er met onze software enkele miljoenen SBR/XBRL-bestanden verstuurd en ontvangen.

Uitdagend

Bij AFAS hebben we ervoor gekozen om de software, om SBR/XBRL te kunnen ondersteunen, zelf te bouwen. Zo zijn we zelf in control en kunnen we eventuele problemen snel oplossen. In dit kader heb ik de rollen van architect, aannemer en voorman mogen uitvoeren. Ook heb ik zelf de handen uit de mouwen gestoken en een deel van de programmatuur mogen maken. Voor een beetje techneut een mooie uitdaging waar hij zich lekker in kan vastbijten, met daarnaast een stuk frustratie over het feit hoe je iets makkelijks moeilijk kan maken.

Een handleiding met een gebruiksaanwijzing

Hoe ziet dat er dan uit, dat SBR/XBRL? Nou, dat is niet eenvoudig uit te leggen, maar ik zal een poging wagen om een tipje van de sluier op te lichten. Stel je hebt een kast nodig. Je gaat naar bijvoorbeeld de IKEA en koopt daar een mooi exemplaar van eikenhout, omdat die zo mooi in de kamer zal staan. Je komt thuis en maakt de doos open. In plaats van een gebruiksaanwijzing van hoe je de kast in elkaar moet zetten, krijg je een puzzel. De puzzel is te vergelijken met de XBRL-taxonomie. Deze moet je eerst oplossen. Het is geen eenvoudige puzzel en je hebt een gedegen stuk software nodig om dit te doen. Als je dit gedaan hebt, heb je eindelijk je gebruiksaanwijzing klaar en kan je beginnen de kast in elkaar te zetten.

Feest?! 

En, is het dan tijd voor een feestje, na die 10 jaar? Aan de ene kant wel, omdat we heel veel berichten hebben kunnen versturen en ontvangen in al die jaren. Aan de andere kant niet, omdat de hoeveelheid overhead in het complexe proces onnodig groot is ten opzichte van bijvoorbeeld XML. Je zou het kunnen vergelijken met het terugbrengen van je pakketje van CoolBlue naar de supermarkt, omdat het niet helemaal aan de verwachtingen voldoet. Je kan het pakketje terugbrengen op de fiets (XSD/XML) maar ook met een tank (SBR/XBRL). De ene is snel, flexibel, compact en redelijk goedkoop. De ander is complex, neemt veel ruimte in, is gestructureerd en duur. Dit roept bij mij onder andere de volgende vragen op: Hoeveel mag standaardisatie in de vorm van SBR/XBRL kosten, wat levert het op en wie wordt er beter van?

Meer lezen?