Werkbonnen & AFAS Pocket

We hebben een nieuw type project "Werkbon" gemaakt waarmee er meer focus komt op kortcyclische klussen die voornamelijk in Service en Onderhoud-situaties gebruikt worden. Ook beschikbaar in de Pocket app!

Hiermee aan de slag? Laat je vrijblijvend voorlichten
Voor wie bedoeld?

  • Monteur
  • Planner
  • Projectadministratie
  • Service en onderhoud

Voor welke branches is dit relevant?

  • Bouw

Vraag & antwoord

 Hoe verwerk je deze werkbonnen verder? Gaat dit op precies dezelfde manier zoals bij de huidige projecten of geeft dit nog wijzigingen in de werkwijze?

Op dit moment is de verwerking van de werkbonnen op dezelfde manier als normale projecten.

 Het materiaal dat je ziet, zijn dat nacalculatieregels?

Ja, dit zijn nacalculatieregels.

 Is het mogelijk om standaard artikelen mee te geven?

Je kan hier zowel voorraadhoudende als niet voorraadhoudende artikelen boeken. In het geval van voorraadhoudende artikelen wordt de voorraad netjes afgeboekt.

 Is er of komt er in de toekomst een vorm van planning met drag and drop?

Op korte termijn komt er geen specifiek planningsbord. Wel past dit in de visie van de doorontwikkeling op werkbonnen in de toekomst.

 Moet je een internetverbinding hebben om ermee te kunnen werken?

Ja, offline functionaliteit wordt nog niet ondersteund in de Pocket App.

 Is er een aparte projectnummering in te stellen voor werkbonnen?

Er is geen aparte projectnummering voor werkbonnen.

 Zijn er meerdere monteurs te koppelen aan een bon?

Ja, er zijn meerdere monteurs te koppelen aan een bon. Die kan je als teamleden toevoegen waarna elk teamlid deze in zijn/haar Pocket App ziet. Ik zou wel opletten wie wat mag doen op de werkbon zoals status wijzigen en dergelijke.

 Komt er een makkelijke manier zodat er een uitdraai van deze werkbon als bijlage bij de factuur zit?

Je zou in het rapport van de factuur van de werkbon een subrapport kunnen opnemen met de gegevens (en handtekening) van de werkbon.

 Is het mogelijk om afbeeldingen niet in het dossier maar op een uitdraai van de werkbon te krijgen, die je weer bij de factuur toevoegt?

Dit is nog niet direct mogelijk. Dit moet nog handmatig.

 Is het mogelijkheid om werkbonnen onder een hoofdproject aan te maken?

Via werkbonprofiel kan je een hoofdproject koppelen. Op tabblad "gekoppelde projecten" op hoofdproject zie je dan de gekoppelde werkbonnen. In deze weergave kan je ook het veld "type project" toevoegen waardoor je direct zit of het om een werkbon gaat of niet.

 Is de handtekening die jullie willen toevoegen dezelfde als die bij een ontvangst in de video te zien was? En kan je deze ook weer als afbeelding in een rapport krijgen?

De handtekening is een apart veld op de werkbon zelf. De handtekening op ontvangst is een apart veld op de inkooporder. Deze kan je wederom weer als afbeelding op een rapport krijgen.

 Kan de monteur ook zelf een nieuwe werkbon aanmaken als deze bijvoorbeeld onderhoud heeft gedaan die niet vooraf gepland was?

Ja, dit is mogelijk. Een monteur kan (mits geautoriseerd) een nieuwe werkbon maken vanuit de Pocket App die hij/zij vervolgens direct kan gebruiken om uren/materialen op te registreren. Deze kan met een handtekening gereed gemeld worden zodat de backoffice er mee verder kan.

 Artikelen in een aparte artikelgroep tbv service & onderhoud - is dit verplicht?

Dit is niet verplicht. Je kan zelf de juiste zoekweergave koppelen in de pocket app instellingen

 Is het mogelijk om een (variabele) checklist toe te voegen die de uitvoerende collega moet invullen?

Dit is nog niet mogelijk

 Is dit specifiek voor bouw of ook breder inzetbaar binnen ERP?

Dit is ook inzetbaar voor ERP.

 Ik zie dit ook als kanshebber om ordermanagement te koppelen aan de Pocket App. Dan denk ik aan order naar werkbon, werkbon naar pakbon. Is dit ook zo bedacht of zou je dat via connectoren kunnen koppelen?

Op dit moment is het simpel neergezet dat werkbonnen of handmatig worden aangemaakt (met of zonder workflow als het vanuit InSite gebeurt) of vanuit een vrij type dossieritem kunnen worden aangemaakt. De stappen om dit te gaan koppelen aan een orderproces zijn mooie wensen!

In de werkbon via de Pocket App heb ik serienummering niet gezien. Is het mogelijk om ook serienummers in te voeren vanuit de Pocket App?

Het invoeren/genereren van een serienummer op het moment van selecteren van een artikel is hier niet mogelijk. Je kan hier zelf een zoekweergave koppelen in de instellingen van de Pocket App en je mag zowel voorraadhoudende als niet voorraadhoudende artikelen boeken als Nacalculatie op de werkbon.

AFAS Pocket

Bekijk de hele reeks

Bekijk alles van de AFAS Open 2020

Algemeen | AFAS Pocket | Bouw | CRM | Financieel | Fiscaal | Flex | HRM | Ordermanagement | Payroll | Projecten