Voordeelregel toepassen?

De belastingwetgeving is jaarlijks aan verandering onderhevig, het ene jaar ingrijpender dan het andere jaar. Door toenemende uitgaven van de overheid is het voor Den Haag een uitdaging om aan de ene kant te voorkomen dat de belastingdruk onevenredig toeneemt en aan de andere kant te zorgen voor een sluitende begroting.

Zo heeft Den Haag de eerste stappen gezet om de hypotheekrenteaftrek te beperken, de AOW-leeftijd te verhogen en allerlei kortingen terug te schroeven. In 2014 is een start gemaakt om versneld de algemene heffingskorting en arbeidskorting af te bouwen.

Eind oktober vorig jaar kwam in het nieuws dat over 2014 voor miljoenen Nederlanders de aanslag inkomstenbelasting zal tegenvallen. De tegenvaller geldt voor mensen die bijzondere beloningen hebben gekregen in 2014. Bijzondere beloningen zijn bijvoorbeeld vakantietoeslag, je dertiende maand en een bonus zoals de winstuitkering. De naheffing kan enkele tientjes zijn maar ook oplopen tot € 700,--.  De reden hiervan was dat tot en met 2014 in de tabellen voor bijzondere beloningen geen rekening gehouden werd met heffingskortingen. Doordat de heffingskortingen inkomensafhankelijk zijn geworden en de tabellen voor bijzondere beloningen geen rekening hielden met heffingskortingen, werden sommige heffingskortingen onvoldoende afgebouwd. De medewerker moet daardoor via zijn aangifte inkomstenbelasting bijbetalen of hij krijgt minder belasting terug. Om dit te voorkomen heeft de Belastingdienst voor 2015 de kolom 'verrekeningspercentages loonheffingskorting' toegevoegd aan de tabel bijzondere beloningen. Deze verrekeningspercentages moeten op het bijzondere loon, naast het normale percentage van de tabel, toegepast worden.












De Belastingdienst heeft aangegeven dat de beide percentages samen als 1 percentage toegepast mag worden. Het gevolg hiervan is dat de percentages bijzonder tarief bij een aantal regels hoger is dan de belastingtarieven in de loonbelastingtabellen. Dit heeft tot gevolg dat bij het toepassen van de voordeelregel de tabel bijzondere beloningen niet wordt gebruikt. Daardoor wordt er minder afbouw van de heffingskortingen verrekend. Met de aangifte inkomstenbelasting zal de niet verrekende afbouw van de heffingskortingen alsnog moeten worden betaald. Deze naheffing kan van enkele tientjes oplopen tot wel € 700,--.

Voordeelregel toepassen?

AFAS maakt vanaf CAO Update 20150201 de gevolgen van het toepassen van de voordeelregel inzichtelijk door meldingen via de Payroll auditor. De Payroll auditor meldt wanneer er voordeel is door toepassing van de voordeelregel. Ook wordt het bedrag aan voordeel uit de voordeelregel (cumulatief) inzichtelijk gemaakt. De gevolgen van toepassen van de voordeelregel worden groter (in het nadeel van de medewerker) naarmate de medewerker in een hoger belastingtarief valt. AFAS levert de onderstaande drie audits mee: Voor informatie over de werking verwijzen wij naar de toelichting op de looncomponenten.

1.      'Audit: voordeelregel wit >=52% voor medewerker met de witte tabel en een percentage bijzonder tarief van 52% of meer.

2.      'Audit: voordeelregel wit <52%'  voor medewerker met de witte tabel en een percentage bijzonder tarief onder de 52%.

3.      'Audit: voordeelregel groen’ voor medewerker met de groene tabel

Advies

Maak een weloverwogen keuze en meld de gevolgen van je keuze aan de medewerker. Daarmee voorkom je dat de medewerker onaangenaam wordt verrast door een hogere loonheffing of een naheffing bij zijn aangifte inkomstenbelasting.. Geef daarbij de medewerker het advies om in het voorjaar 2016 voor het fiscaal jaar 2015 te bekijken of er mogelijk recht bestaat op teruggaaf van eventueel teveel ingehouden loonheffing.


Publicatie datum: 12 mei 2015 08:41