Met AFAS over op IBAN

De plannen voor een Single Euro Payment Area, kortweg SEPA, zijn al zo oud als de invoering van de Europese munt. Alle banken en bedrijven zijn 1 februari 2014 verplicht om SEPA proof te zijn! Formeel gezien blijft deze deadline staan maar er komt een extra overgangsperiode van zes maanden. Dus Nederlandse bedrijven moeten 1 augustus 2014 over zijn  op IBAN.

Wat is SEPA en IBAN?

Met SEPA wordt een gebied aangeduid waar alle landen binnen de EU in vallen, aangevuld met Noorwegen, IJsland en Liechtenstein (die wel lid zijn van de Europese Economische Ruimte), Zwitserland en Monaco. Binnen deze landen is het straks mogelijk om bijvoorbeeld digitale eurobetalingen of incasso’s uit te voeren. Voorheen was dat niet mogelijk. De overgang op IBAN, het nieuwe lange rekeningnummer, is een voorbereiding geweest voor SEPA.

Waarom SEPA?

De totstandkoming van de SEPA wordt een belangrijke stap voor de vorming van een geïntegreerde Europese betaalmarkt. Om te zorgen dat eurobetalingen in dit gebied straks overal op dezelfde manier plaatsvinden, komen er nieuwe standaarden voor het rekeningnummer, de girale betalingen en de incasso’s.

Wat moet ik doen om SEPA Proof te zijn? 

Download het Nationaal SEPA-Migratieplan van De Nederlandse Bank (DNB)

Laatste SEPA nieuws